Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

Nieuws

5 jaar Gemeenschappelijk Orgaan Arnhem Nijmegen City Region 2016 – 2020: een terugblik

07-07-2021

In december 2015 startte de nieuwe samenwerking van het Gemeenschappelijk Orgaan Arnhem Nijmegen City Region. Een samenwerking op het gebied van Economie, Mobiliteit, Wonen en Duurzaamheid. Een samenwerking van 18 gemeenten die uiteindelijk 5 jaar zou duren.

Start Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen met online talkshow

14-04-2021

Op 16 april presenteert het nieuwe samenwerkingsverband Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen zich via een online talkshow. Presentator Raymond Reesink praat met regiovoorzitter Hubert Bruls en diverse regionale bestuurders over de agenda en de opgaven voor de komende jaren. Het feestelijke programma omvat verder muziek door Ruben Hein, een kennisquiz over de regio en een gesproken column door Thomas Verbogt.

Investeer in sterkere spoorcorridor tussen Randstad, Arnhem en Ruhrgebied

13-04-2021

Versterking van economische samenwerking tussen Europese topregio’s

De treinverbinding tussen Randstad, Arnhem en metropoolregio Rhein-Ruhr moet sneller, betrouwbaarder en frequenter. Dat schrijft een brede coalitie van metropoolregio’s (Amsterdam en Arnhem-Nijmegen), provincies (Utrecht en Gelderland), Regio Foodvalley, Euregio Rijn-Waal, NS en reizigersvereniging Rover in een brief aan de informateur Tjeenk Willink van het nieuwe kabinet. De coalitie roept daarom op tot investeringen om onder andere de capaciteit op het spoor en de maximale snelheid te verhogen. Deze investeringen verbeteren de economische samenwerking van en verbinding tussen ijzersterke Europese regio’s én dragen bij aan de Nederlandse en Europese klimaatdoelstellingen.

Nieuw regionaal verkeersmodel brengt brede mobiliteitseffecten in beeld

31-03-2021

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen gaat samen met provincie Gelderland een nieuw, multimodaal, regionaal verkeersmodel opzetten. Dit nieuwe model geeft inzicht in de verkeersstromen van auto én fiets en openbaar vervoer, en inzicht in de invloed van andere mobiliteitsontwikkelingen zoals de vorming van hubs en slimme mobiliteit. Het nieuwe model is een flinke stap vooruit ten opzichte van het huidige model dat alleen naar het autoverkeer kijkt. Het nieuwe multimodale model helpt niet alleen de ontwikkelingen in mobiliteit te onderzoeken, maar vooral de effecten van komende ruimtelijke vraagstukken op het mobiliteitsnetwerk in beeld te brengen. Als regio en provincie zetten we in op een bereikbare regio en duurzame mobiliteit: lopen, fiets en ov (bus en trein). De bredere kijk op mobiliteit die het nieuwe model geeft, helpt hierbij. Het nieuwe verkeersmodel moet eind 2021 klaar zijn.

Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen wil meer 30 km/uur-wegen

25-03-2021

661 doden en 21.400 ernstig gewonden waren er in het Nederlandse verkeer in 2019. Daarom wil de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen de verkeersveiligheid flink verbeteren. Dit kan onder andere door de maximumsnelheid op wegen te verlagen van 50 km/uur naar 30 km/uur. De Groene Metropoolregio heeft een risicoanalysetool ontwikkeld die wegbeheerders helpt beoordelen of de maximumsnelheid op hun wegen verlaagd zou moeten worden en met welke prioriteit.

Stand van Zaken EU fondsen: bereid je nu voor

11-03-2021

In de vorige Brussels Lof keken we al kort vooruit naar de start van de nieuwe EU programmaperiode. Met name tegen het einde van dit jaar komen er weer een aantal Europese fondsen vrij. Graag brengen wij u op de hoogte van de nieuwste fondsen die de meest belangrijke kansen bieden voor de thema’s van de Groene Metropoolregio.