Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
23 sep. 2020

1 miljard euro voor groene projecten

Op 22 september heeft de Europese Commissie de zogeheten Green Deal call open gesteld. Via deze subsidieregeling onder het H2020 programma komt in totaal bijna 1 miljard euro voor duurzaamheidsprojecten beschikbaar. Te denken valt daarbij onder meer aan projecten rond het behoud en beschermen van natuur, een moderne energie-infrastructuur, energie-neutrale (woning)bouwprojecten, het verminderen van uitstoot en het stimuleren en verbeteren van burgerparticipatie.

Leidend is de Green Deal van de Europese Commissie: de strategie voor een Europese economie die duurzamer, schoner, veiliger en gezonder is. Het gaat bij de Green Deal call voornamelijk om 'Innovation Actions' en 'Research and Innovation Actions'. De sluitingsdatum van de regeling is 26 januari 2021.

Onder de call kunnen voorstellen worden ingediend die liggen op een breed terrein. Er zijn in totaal 20 thema’s, waarvan een groot aantal goed aansluiten bij de agenda van de regio Arnhem Nijmegen. Ook voor bedrijven en kennisinstellingen kan de regeling interessante mogelijkheden bieden. Voorwaarde is wel dat het project voorstel samen met partners uit andere EU landen wordt ingediend. De regeling is namelijk niet alleen gericht op regionale economische ontwikkeling maar ook op het bevorderen van duurzame Europese samenwerking.

De thema’s van de Green Deal call zijn zeer gevarieerd en lopen uiteen van het bouwen van “een 100 megawat electrolyser” voor de productie van waterstof tot “beraadslagingen en deelname van burgers aan de Green Deal”. Voor de regio Arnhem Nijmegen lijken met name de thema’s “innovatieve duurzame energie technologie”, “energie- en grondstoffen efficient bouwen en renoveren” en “klimaatbestendige innovaties voor Europese regio’s” van belang.

Voor een volledig beschrijving van alle thema’s, zie: ec.europa.eu/info/funding-tenders/..

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u terecht voor meer informatie en advies-op-maat over deze subsidie regeling. Op deze website kunt u zien welke contactpersonen u voor de verschillende thema’s verder op weg kunnen helpen:

www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/horizon-2020/