Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
16 apr. 2019

Afstemming gemeenten verbetert de woonregio

"Door als gemeenten meer samen te werken, kunnen we de woningmarkt beter laten passen bij de wensen van onze inwoners", zegt Gea Hofstede namens het samenwerkingsverband Wonen van Regio Arnhem Nijmegen. Hofstede heeft als voorzitter vandaag een regionale strategie aangeboden aan gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland. "We hebben afspraken gemaakt over hoe we de kwaliteit van de woonomgeving in onze regio gaan verbeteren. Ik ben trots op het resultaat. Onze inwoners gaan profiteren van onze afstemming", aldus Hofstede.

De strategie richt zich op de belangrijkste onderwerpen rond wonen. Hofstede: "We richten ons op een duurzame woonomgeving in brede zin. Dus voldoende woningen van voldoende kwaliteit voor onze inwoners. We bewaken ook de afstemming als het gaat om de bereikbaarheid van de regio, of de versterking van de economische kracht. Denk aan werkgelegenheid." Ook richt het platform zich op het verenigen van inzet voor leefbaarheid in de woonomgeving.

Dat zaken als economie en bereikbaarheid ook in deze regionale woonstrategie worden benoemd, is volgens Woongedeputeerde Josan Meijers een goede zaak. "Je merkt dat in je eigen dagelijks leven dat wonen, werken en het makkelijk van A naar B komen belangrijk is. Dan is het dus zaak om bij het maken van bouwplannen die zaken ook met elkaar te verbinden. Dus het breder trekken van het woondossier kan ik alleen maar toejuichen."

Prioriteit krijgt het bespreken van de versnelling van woningproductie, het langer zelfstandig thuis kunnen wonen en de energietransitie. Daarnaast is een beter beeld van de huursector van belang, blijkt uit de strategie.

Woningtekort slim aanpakken

In de regio is net als in de rest van het land een tekort aan woningen. Als de 17 gemeenten uit het samenwerkingsverband ieder voor zich woningen bijbouwen, is het risico groot dat het aanbod niet meer past bij de behoefte van inwoners. Hofstede, ook wethouder in de gemeente Rheden, vindt daarom samenwerking tussen gemeenten cruciaal voor de ontwikkeling van dit gebied. "Gemeenten maken eigen plannen voor het verbeteren van de woonomgeving voor hun inwoners. Door daarin beter af te stemmen, worden we als regio aantrekkelijker voor huidige en nieuwe bewoners."

Behoefteonderzoek

De gemeenten hebben ook beschreven hoe ze haar doelen willen bereiken. "We gaan ons beeld van de toekomst van de woningmarkt versterken. Daarvoor gaan we zelf iedere drie jaar onderzoek doen naar de woningbehoefte in onze regio," aldus Hofstede. Zij geeft zij aan dat het monitoren van ontwikkelingen beter kan en daarvoor wordt een regionale monitor ontwikkeld.

De samenwerkende gemeenten gaan oplossingen zoeken aan de hand van concrete casussen in wijken en buurten in de regio.

De regionale strategie kunt u nalezen.