Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
18 nov. 2016

Blog Arnout: de Regio Arnhem Nijmegen winkelt in Brussel (en andersom)

Blog nieuwe medewerker Bureau Brussel: Arnout Smit

1 september 2016 ben ik begonnen als Europa Adviseur voor de Regio Arnhem Nijmegen. Na gevolgde opleidingen Politicologie, Internationale Betrekkingen (beiden Nijmegen) en Europese Studies (Leuven) ben ik gaan werken voor decentrale overheden om de link te leggen tussen lokaal en internationaal. Dit heb ik, sinds mijn studietijd Nijmegenaar, gedaan als trainee bij de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg.

Met ons Bureau Brussel werk ik nu aan de vertegenwoordiging van de belangen van de Regio Arnhem Nijmegen in Brussel. Dit betekent dat ik in één week (werk-)plekken zie in Arnhem, Nijmegen, Wijchen, Elst en ons kantoor in Brussel. Maar wat heeft een regio als Arnhem Nijmegen te zoeken in Europa? En wat maakt het nou zo leuk om telkens die afstanden te overbruggen? Deze drive is uit leggen aan de hand van het begrip 'het mandje'.

In de vertegenwoordiging- of lobbywereld bestaat er een ideaalplaatje van een ‘mandje’. In dit beeld zou de gehele regio Arnhem Nijmegen een boodschap, een project, een ambitie formuleren in die in het mandje van Bureau Brussel stoppen. Ons werk is dan hiervoor te gaan rennen in ons Brusselse netwerk: Europese partners zoeken met ervaring op het gebied van slimme ziekenhuizen, Europese subsidie zoeken voor een reeds geformuleerd projectplan ‘slimme energie’, het binnenslepen van een award of evenement voor een ‘best practice’ uit de regio. Wij brengen de ambities naar Brussel, maar brengen ook Europese partners naar onze ambities door ze uit te nodigen voor werkbezoeken, conferenties, etc.

Dit is ons werk, en dit gebeurt. Maar wat ons werk nu extra leuk én nuttig maakt: vaak bestaat het mandje nog niet. Daarvoor is namelijk noodzakelijk te weten wat er ‘te halen’ (én te brengen) is in Brussel en Europa. Ik en mijn collega Cécile de Boer vullen namelijk ons mandje ook weer in Brussel: wij zien kansen voor kennis, samenwerking, geld of invloed en verdelen deze kansen weer in de regio. Zo verbinden wij wat er speelt in de regio aan wat er speelt in Brussel en Europa.

Wat hier een extra dimensie aan toevoegt, is dat ‘dé regio’ natuurlijk niet bestaat (ook niet in de tijd van de stadsregio). Het mooie is juist dat er veel en diverse partijen actief én innovatief zijn, van The Economic Board, tot het IPKW in Arnhem, tot Liberation Route Europa vanuit Elst, tot de gemeente Nijmegen zelf (in 2018 zelfs EU Green Capital). De regio heeft heel wat te bieden, en zo kunnen er meerdere boodschappen en winkelwaar in het mandje terechtkomen.

We zijn dus zelf actief in het vullen van ons winkelmandje. Voor veel mensen is het namelijk niet altijd duidelijk wat een regio als Arnhem Nijmegen te zoeken heeft in Europa, maar dat is best veel. Goede voorbeelden kunnen uitgedragen en geprofileerd worden, Europese partners kunnen gevonden worden die kunnen helpen om duurzaamheidsambities te realiseren, en er is natuurlijk subsidie vanuit Europa voorhanden voor goede projecten en initiatieven. Vanuit Brussel kunnen wij dus veel bijdragen aan de ontwikkeling en leefbaarheid van de Regio Arnhem Nijmegen. En dat is natuurlijk een goede reden om te gaan winkelen.