Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
06 sep. 2018

Blog Geert Ritsema

Blog nieuwe medewerker Bureau Brussel

In de afgelopen twee jaar, waarin ik als uit Amsterdam ingevlogen wethouder de stad Arnhem heb mogen dienen, heb ik steeds meer oog én waardering gekregen voor al het moois dat de regio Arnhem Nijmegen te bieden heeft.

De regio kent een uiterst dynamische en innovatieve economische ontwikkeling, en is tegelijkertijd een voorloper waar het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Denk bijvoorbeeld aan het duurzame industriepark Kleefse Waard in Arnhem en natuurlijk aan het feit dat Nijmegen -als eerste Nederlandse stad ooit- is uitgeroepen tot de Europese Green Capital. Ook heeft de regio toonaangevende onderwijs- en kennisinstellingen zoals de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, een gezondheids- en hightech sector die tot de wereldtop behoort, een bloeiend cultureel leven, bruisende binnensteden, allerlei evenementen op het gebied van cultuur en sport en -misschien wel het belangrijkste van alles- een maatschappelijk betrokkenen en goed opgeleide bevolking.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, is de regio ook nog eens prachtig gelegen in het groen en zijn er vele rustige en ruime locaties om heerlijk te wonen.

Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat ik een echte fan van de regio Arnhem Nijmegen ben. Ik ben dan ook verheugd dat ik mijn werkzaamheden voor de regio mag voortzetten in de rol van adviseur Europese zaken. Dat is een rol die nog veel dienender is dan de rol van wethouder, maar zeker niet een minder interessante en relevante rol.

Europa is van cruciaal belang voor onze regio. Beleid dat op EU niveau wordt vastgesteld bepaalt voor een belangrijk deel de speelruimte voor lagere overheden en bedrijven. Op sommige beleidsterreinen (zoals bijvoorbeeld milieu) komt bijna 80% van de wetgeving uit Europa. Ook komt er uit Brussel directe financiële steun voor allerlei regionale initiatieven van gemeenten, burgers, bedrijven en kennisinstellingen. Bovendien wordt in Brussel -en in allerlei netwerken waarin Europese steden en regio’s met elkaar samenwerken- ongelooflijk veel kennis en kunde uitgewisseld.
Kennis en kunde die wij heel goed kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat onze regio op een gezonde wijze blijft groeien. En die onmisbaar is om een aantal hardnekkige problemen te kunnen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan de relatief hoge werkloosheid en sociaal economische gezondheidsverschillen in de steden Arnhem en Nijmegen, maar ook aan de bereikbaarheid die de komende jaren steeds meer onder druk zal komen te staan. Of aan de noodzaak om de energietransitie te versnellen, als we tenminste het afgesproken doel van energieneutraliteit in 2050 willen halen. Gelukkig worden deze problemen binnen de regio breed erkend en heeft het Bureau Brussel de opdracht gekregen om zich met name te focussen op de speerpunten Health, Energy en Duurzame Mobiliteit. Dat lijken mij hele mooie uitdagingen en ik heb veel zin om er mijn tanden in te zetten.

Als ik de afgelopen jaren als bestuurder één ding heb geleerd dan is het wel dat problemen én kansen alleen succesvol kunnen worden aangepakt door goede samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven, burgers en kennisinstellingen. Ik ben dan ook blij om te zien dat dit inzicht in de regio Arnhem Nijmegen steeds meer terrein wint en zich vertaalt in stevig gezamenlijk beleid en optreden zoals bijvoorbeeld de investeringsagenda Arnhem Nijmegen en de regiodeal. Ook richting Europa is gezamenlijk optreden erg belangrijk. Want laten we eerlijk zijn: in hun eentje zijn Arnhem en Nijmegen 'maar' middelgrote steden, terwijl ze samen met de andere 16 gemeenten uit de regio een economische powerhouse van bijna 800.000 inwoners vormen.

Wat mij betreft zou de regio Arnhem Nijmegen best wat meer trots uit mogen stralen, bijvoorbeeld waar het gaat over de unieke combinatie van economische slagkracht en hoge kwaliteit van leefomgeving die hier te vinden is. Mijn inzet zal in ieder geval zijn om onze regio met deze en andere sterke punten binnen Europa nog scherper op de kaart te zetten. Als u daarvoor suggesties, commentaar of ideeën heeft aarzel dan niet om contact met mij of Arnout op te nemen. Ik verheug me op de samenwerking met al die mensen die zich elke dag opnieuw inspannen om onze regio nog gezonder, groener en gezelliger te maken en hoop u snel te ontmoeten.