Mijn naam is Ferit Bahceci, ik ben 27 jaar en afgestudeerd in politicologie en internationale betrekkingen. Daarna heb ik mijn eerste stappen in het beroepsleven gezet bij de gemeente Nijmegen. Hier heb ik met veel plezier gewerkt aan diverse onderwerpen als vastgoed, schonere scheepvaart, internationalisering en dienstverlening.
Door mijn studieachtergrond kunt u vast al raden dat ik internationaal georiënteerd ben. Ik heb de ambitie om onze regio op Europees niveau te voorzien van advies. Het lijkt mij geweldig van toegevoegde waarde te kunnen zijn aan de profilering op internationaal niveau. Toen ik de kans kreeg om als trainee aan de slag te gaan bij Bureau Brussel heb ik deze dan ook meteen aangegrepen. Per 1 oktober mocht ik beginnen aan mijn opdracht voor de komende 6 maanden. De eerste week viel ik direct met mijn neus in de boter. De Europese week van Regio’s en Steden vond plaats waardoor ik een interessant kijkje kreeg in het reilen en zeilen van dit voor mij fascinerende bestuursorgaan.
Met de regio in het hart van Europa
Op je eerste werkdag op pad met bestuurders en bedrijven in het hart van Europa. Dat kan natuurlijk niet veel beter!
Onze ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden en partners in Europa begint op de P+R in Elst. Na een korte voorstelronde vertrekken we richting Brussel. Voor het eerst is de private sector goed vertegenwoordigd en dit zorgt voor een leuke dynamiek. Er wordt bijgepraat over lopende projecten en er worden nieuwe verbindingen gelegd. Het blijft bijzonder om te zien waar een gezamenlijke busreis wel niet goed voor kan zijn.
Eenmaal aangekomen in de hoofdstad van Europa, wordt op de beursstand van The Economic Board het lifenet.eu gelanceerd. Dit is een nieuw digitaal platform waar de ambities van de regio internationaal op de kaart worden gezet.
Vervolgens verspreiden we ons over de talloze events en workshops. Ik volg een workshop over duurzame mobiliteit en luister aandachtig naar Karima Delli. Zij is Europarlementariër en voorzitter van de EP-Commissie Transport en Toerisme. De kernboodschap van haar betoog wordt snel duidelijk: de transportsector verschuift naar hernieuwbare en duurzame energiebronnen. Steden moeten daarom duurzame vervoersplannen ontwikkelen en slimme transportsystemen gericht op het beperken van verkeer.
Voor de regio houdt dit in dat innovatieve projecten om de transport- en mobiliteitswereld van de toekomst vorm te geven op veel steun kan rekenen uit Europa. Klaas Jan Gräfe, beleidsmedewerker mobiliteit van de gemeente Nijmegen, presenteerde een innovatief idee uit onze regio: Ehubs. Verspreid over Arnhem en Nijmegen worden 13 plekken ontwikkeld voor duurzaam deelvervoer. Na deze interessante sessie was het tijd voor een borrel met ondernemers en bestuurders uit Oost-Nederland. Het viel snel op dat ze ook in Brussel houden van netwerkborrels, daar kan ik wel aan wennen!
Dat duurzaamheid en innovatie hoog op de Europese agenda staat wordt ook de volgende ochtend duidelijk. In een divers gezelschap van bestuurders, bedrijven en internationale netwerken spreken we over de energietransitie en de kansen voor de regio. Op het gebied van energie kan Gelderland zich meten met de wereldtop. Goede samenwerking tussen publieke en private partijen is daarom van cruciaal belang. Tijdens de Europese week van Steden en Regio’s is hier een belangrijke stap ingezet.
De komende 6 maanden ga ik mijn best doen om hier een vervolg aan te geven. Samen met Arnout en Geert ga ik mij inzetten om de regio te adviseren over Europese thema’s en ontwikkeling en de profilering in Europa. Hierover ga ik graag met u in gesprek!
E-mail: f.bahceci@nijmegen.nl