Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
28 apr. 2020

​Burgemeesters vragen directe toegang tot Europese fondsen

De burgemeesters Halsema (Amsterdam), Colau (Barcelona), Hidalgo (Parijs) en Sala (Milaan)hebben de overheden van Europese landen en Europese instellingen opgeroepen om niet zwaar te gaan bezuinigen om de gevolgen van de corona crisis straks te bestrijden. Bovendien vragen zij de EU om lokale autoriteiten directe toegang te geven tot een deel van de structurele fondsen die de Europese Commissie heeft vrijgegeven ter bestrijding van de pandemie en de gevolgen daarvan.

Het argument voor een dergelijke toegang tot Europese fondsen is volgens de burgemeesters dat Europese burgers zich als eerste tot de gemeente wenden wanneer zij in nood verkeren. De weg uit deze crisis zou volgens hen ook een versterking van lokale macht met zich mee moeten brengen, en een directere relatie tussen lokale overheden en de Europese overheid.

Halsema, Calau, Hidalgo en Sala deden hun oproep in een opiniestuk dat onder anderen verscheen in de Volkskrant, El País en Corriere della Sera. Zij schrijven dat overheden niet dezelfde fouten moeten maken als in de crisis van 2008. In die kredietcrisis werd er volgens hen te zwaar bezuinigd. De burgemeesters stellen onder meer dat duidelijk is geworden dat “ de publieke diensten die nu een heldhaftige prestatie neerzetten bij het bestrijden van de pandemie niet genoeg middelen ter beschikking staan, vanwege het bezuinigingsbeleid”. Ze concluderen daaruit dat “we niet opnieuw deze gefaalde formule aan moeten wenden.” Het volledige artikel van de vier burgemeesters is te lezen op:

volkskrant.nl/columns-opinie/burgemeesters-europese-steden-maak-niet-dezelfde-fout-als-na-de-crisis-in-2008~bbfc9f3f/