Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
24 apr. 2019

Circulaire werklocaties - de verdiepingsbijeenkomst

Op 24 april jl is wethouder Carla Koers samen met een delegatie uit de regio AN naar de bijeenkomst van BT geweest in Amsterdam. Het vond plaats op het ABN hoofdkantoor op de Zuidas, in het splinternieuwe Circl gebouw, waar de apparaten op gelijkstroom draaien, minimale veerlichting op zonnestroom nodig is, en de bouw en aankleding heeft plaatsgevonden met tweede hands puien en ramen, hout, en afval. Resultaat is de beste inspiratie. Wethouder Carla Koers vertelt over Arnhem Nijmegen, winnaar BT Awards 2018. De regio heeft duurzaamheid in het DNA, kent veel koplopers - zoals ARN en AVR-, kennisinstellingen en financiële instellingen helpen het MKB en ambities worden waargemaakt zoals bij de inkoop van asfalt, straatstenen en fietspaden en de afname van regionaal opgewekte duurzame stroom. De uitdaging is om ook samen met de provincie Gelderland, voor opschaling te gaan.

Wat ABN zei waarom klanten het MKB steeds meer overgaan op circulaire in plaats van lineaire verdienmodellen:

  1. Lange termijn denken wint het geleidelijk aan van het korte termijn denken. Ondernemingen moeten toekomstbestendig worden en duurzaamheid wordt steeds pregnanter, je kunt er niet meer om heen. Ook klanten vragen het.
  2. Er komt steeds meer wetgeving richting duurzaamheid.
  3. Plastic afval willen we niet meer, Ook mkb ers niet. Plastic als “het nieuwe asbest”.
  4. Personeel. Bedrijven willen jong talent. Nieuwe generatie werkers willen zelf vaak een hoger doel dienen. Dit moet in de bedrijfsvoering zitten.

En dan de hobbels waarom het nog zo weinig van de grond komt: Een MKBer moet in het drukke bestaan, overleven, personeel vinden en opleiden, en de weg naar circulariteit stuit op de volgende hobbels:

  1. Accountants en taxateurs zijn nog niet zo ver (boekhoudkundige regels moeten nog veranderen, om ook betere restwaardes van producten te krijgen)
  2. Regelgeving (afvalregels) van de overheid staan circulariteit, toepassing van tweede hands producten, materialen en reststromen in de weg. Dat leidt tot lastige procedures en administratieve lasten.
  3. De belangrijkste: fiscaliteit. Arbeid wordt veel te veel belast, en grondstoffen nauwelijks. Voor inkopers is het veel aantrekkelijker om nieuwe materialen te kopen dan tweedehands. Zie de website ex-tax.
  4. Gebrek aan certificeringen (garantie) en meetlatten.

Er ontstond een discussie met andere werklocaties, zoals Utrecht werkspoorkwartier, Haarlemmermeer en regio Zwolle (Kennispoort voor kunststoffen) Hier blijkt dat als partijen krachten bundelen, er toch veel in beweging gebracht kan worden. Eind 2019 vindt de volgende editie van het landelijke BT event plaats in onze regio Arnhem Nijmegen. Nadere informatie volgt.

Foto Carla Koers 2