Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
03 jun. 2019

De regio als 'Climate Action Hero' bij Austrian World Summit

Deelname Oostenrijkse klimaatconferentie Nijmegen / Bureau Brussel Regio Arnhem Nijmegen

In de klimaatverandering discussie is er veel aandacht voor plannen, strategieën en (inter)nationale afstemming. Maar (vaak langverwachte) concrete duurzame activiteiten vinden al plaats in steden & regio’s, waaronder de Regio Arnhem Nijmegen. Daarover ging de Austrian World Summit, georganiseerd in Wenen door Arnold Schwarzenegger’s R20 Regions of Climate Action en de Oostenrijkse overheid.

Harriët Tiemens mocht als wethouder van Nijmegen European Green Capital 2018 goede voorbeelden op het gebied van klimaat en energie presenteren bij deze high-level conferentie met ministers, presidenten, de secretaris-generaal van de VN en oa. Greta Thunberg en ‘Climate Action Hero himself’ Arnold Schwarzenegger. En op 29 mei heeft Arnout Smit van Bureau Brussel namens de regio deelgenomen aan een panel met oa. de stad Wenen, de AER, Energy Cities over regionale best practices in de energietransitie. Dit alles leidde tot voldoende aanknopingspunten voor Europese samenwerking!

Wenen Conferentie

De conferentie begon eigenlijk al op maandagavond, met een VIP diner gehost door de Oostenrijkse bondskanselier. Maar het was een bijzondere tijd in Oostenrijk, want 2 uur voor aanvang van het diner werd voor het eerst in de Oostenrijkse naoorlogse geschiedenis een bondskanselier afgezet middels een motie van wantrouwen. Gelukkig ging het diner gewoon door en zijn daar de eerste contacten gelegd met andere regio’s, journalisten en duurzame afvalverwerkers.

Op de dinsdag van de conferentie begonnen we met een ontbijt door de Assembly of European Regions, waar de Provincie Gelderland lid van is en waarvan enkele leden onze regio al een aantal keer bezocht hadden. Maar toen was het tijd voor het echte event, met inspirerende speeches op een hoog niveau door de president van Oostenrijk, secretaris-generaal van de VN António Guterres, jeugd klimaatactiviste Greta Thunberg en Arnold Schwarzenegger. Rode lijn in alle verhalen was dat er behoefte is aan concrete initiatieven die resultaat boeken in combinatie met samenwerking op alle niveaus, van lokaal tot internationaal.

Nadat we in de pauze contact hebben gelegd met de burgemeester van Bonn en president van ICLEI om de toolkit ‘Future proof Cities’ te overhandigen, was het tijd voor de Nijmegen European Green Capital presentatie. Samen met de wethouder van Wenen en de minister van Schotland werd er ingegaan op best practices om de energietransitie in te zetten. Er werd bijzonder goed gereageerd op de centrale boodschap van wethouder Tiemens: alleen met ‘citizen engagement’ komen projecten van de grond. Kijk naar WindparkA15, maar ook naar operatie steenbreek en de wijkaanpak van het gas af. Tegelijkertijd heeft de overheid hier ook een lancerende rol, bijvoorbeeld bij de gezamenlijke inkoop van energie, waarin we duurzame initiatieven stimuleren. En samenwerking van het niveau van de inwoner, tot de wijk, stad, regio en internationaal is hierbij cruciaal, bijvoorbeeld middels de Green Capital Call for Action in samenwerking met ICLEI. In de Future Proof Cities toolkit staan voorbeelden hoe ook andere steden hiermee om kunnen gaan.

Ook in dit panel was veel aandacht voor de (niet alleen Nederlandse) discussie over van het aardgas af. Dit heeft ons in staat gesteld on andere met Schotland en Wenen de samenwerking en lessen hierin op te zoeken. Wordt hopelijk vervolgd natuurlijk in bezoeken en EU projecten!

Hier heeft Bureau Brussel in ieder geval op doorgepakt bij de breakout session de volgende dag. Zeer interessante presentaties van oa. Energy Cities en REN21 over de energietransitie in steden en het belang van EU samenwerking, beleid en fondsen hiervoor. In de bijdrage van de Regio Arnhem Nijmegen zijn we met name ingegaan op de Regionale Energie Strategie, aardgasvrije wijken, energiearmoede en schone binnenvaart/luchtkwaliteit.

Wat de conferentie bijzonder maakte is dat er een geslaagd festival parallel werd georganiseerd waar meer dan 15.000 Oostenrijker op af kwamen om op te roepen tot concrete klimaatactie. Er is elke week wel een internationale conferentie waar we nu toe kunnen, dus we zijn selectiever moeten worden en dan is het mooi om te zien dat dit soort initiatieven breed gedragen worden. We kijken terug op een inhoudelijk interessante conferentie waar we nieuwe mogelijke samenwerkingspartners hebben ontmoet en onze eigen regionale & Green Capital aanpak hebben kunnen promoten.