Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
16 nov. 2016

De Regio Arnhem Nijmegen actief in de Urban Agenda for the EU

In de Europese Urban Agenda spreken lidstaten, de Europese Commissie, Europese instellingen, steden en stedennetwerken af om middels partnerschappen maatschappelijke opgaven aan te gaan pakken. Concreet wordt er per thema gewerkt aan betere (Europese) regelgeving, betere kennisuitwisseling en betere toegang tot (Europese) financiering voor steden. De Regio Arnhem Nijmegen is vooral actief op het thema 'Urban Mobility', maar hoe werkt dit?

In mei 2016 is het Pact van Amsterdam aangenomen, waarin lidstaten, de Europese Commissie, Europese instellingen, steden en stedennetwerken afspreken om middels partnerschappen maatschappelijke opgaven aan te gaan pakken. Concreet wordt er per thema gewerkt aan betere (Europese) regelgeving, betere kennisuitwisseling en betere toegang tot (Europese) financiering voor steden.  

Er zijn nu reeds vier partnerschappen van start gegaan: luchtkwaliteit, huizing, migratie, en stedelijke armoede. Daarnaast zullen vanaf januari 2017 de volgende vier partnerschappen van start gaan: circulaire economie, banen en vaardigheden, digitale transitie, en stedelijke mobiliteit. 

De Regio Arnhem Nijmegen is bezig aansluiting te zoeken bij dit laatste partnerschap, ‘Urban Mobility’. Zo hebben we een workshop georganiseerd met de Europese Commissie, Eurocities, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Karlsruhe (de trekker van dit partnerschap). Ook dragen we bij aan het Urban Mobility seminar van de Europese Commissie op 23 november. We profileren zo de initiatieven uit de regio (Velo-city, elektrische mobiliteit, openbaar vervoer, snelfietsroutes) en hebben een ingang bij de Europese instellingen die ertoe doen.  

In het kader van de Europese Urban Agenda is er nu ook ‘one stop shop’, een webportal met up-to-date informatie over Europees beleid dat directe invloed heeft op de Europese steden en regio’s zoals mobiliteit en circulaire economie.  Geïnteresseerd in de Europese dimensie van een beleidsonderwerp? Kijk eens op de website. Naast beleid wordt er ook informatie verschaft over Europese financiering gerelateerd aan stedelijke ontwikkeling. 

Verder is er nu ook een State of European Cities Report en een Urban Data Platform voor de echte data-tijgers onder ons.

Urban Agenda Partnerships