Om schoner vervoer te stimuleren, krijgt Nijmegen in de loop van dit jaar tien e-hubs en Arnhem drie. E-hubs zijn plekken in de wijk met elektrische deel(bak)fietsen. Zo wordt slimmer en duurzamer reizen makkelijker voor de inwoners van deze steden. In dit project werkt het programma Slim & Schoon Onderweg van de regio Arnhem Nijmegen samen met gemeente Arnhem en gemeente Nijmegen.
De elektrische vervoermiddelen van de e-hub zijn straks voor iedereen te huur via een app. Wanneer en hoe lang iemand huurt, bepaalt hij helemaal zelf. Zo kan iedereen, op elk moment van de dag, een passend elektrisch vervoermiddel gebruiken. Om langs de file naar het werk te fietsen, die zware boodschappen gemakkelijk te vervoeren of de kinderen naar school te brengen. Zo maken de e-hubs in Nijmegen en Arnhem de keuze voor een (bak)fiets in plaats van de auto gemakkelijker. En dat scheelt ook nog eens flink wat CO2-uitstoot!
Locaties
In Nijmegen zijn er tien locaties geselecteerd voor de e-hubs. De omwonenden zijn hiervan al op de hoogte; de precieze plekken worden samen vastgesteld. De tien locaties in Nijmegen zijn:
- De Klif, Oosterhout
- Plant je vlag, Lent
- Handelskade
- Hertogplein
- Centraal station
- Hengstdal
- Campus Radboud
- Horstacker, Lindenholt
- Prins Mauritsschool, Zwanenveld
- Winkelcentrum Hatert
In Arnhem komen de e-hubs op de volgende drie locaties:
- Transferium Gelredome
- Station Arnhem Presikhaaf
- Centraal station, noordzijde (precieze locatie nog in onderzoek)
Planning
De planning is dat het proefproject dit voorjaar begint, maar dit kan door de coronapandemie vertraagd worden. De looptijd van het project is minimaal anderhalf jaar.
Europees project
Het project e-hubs wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het Interregprogramma Noord-West Europa van de Europese Commissie. Naast Nijmegen en Arnhem krijgen ook Amsterdam, Manchester, Leuven, Dreux en Kempten e-hubs. Deze proefsteden verzamelen kennis die andere steden en gemeenten (ook in de regio Arnhem Nijmegen) straks ook kunnen gebruiken. Op die manier kunnen in de toekomst in heel Europa e-hubs worden aangelegd. Zo wil de Europese Unie de CO2-uitstoot in steden aanzienlijk verminderen.
Om de voorzieningen te realiseren en het functioneren ervan te onderzoeken, werkt het project samen met aanbieders van onder meer elektrische deelfietsen en e-bakfietsen en een aantal onderzoeksinstellingen zoals de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam.
Het is nog niet duidelijk of de e-hubs na die anderhalf jaar blijven; dat hangt af van de uitkomst van de proef. Ook kan gedurende de proef besloten worden om de locatie te verplaatsen of anders in te richten. Daarom kunnen bewoners uit andere wijken die belangstelling hebben zich ook melden via www.ikwileenehub.nl.
Wethouder Harriët Tiemens (Nijmegen): “Het aantal mensen in onze stad blijft groeien, maar er is geen ruimte voor nog meer autoverkeer. Om bereikbaar te blijven en prettig te wonen moeten we ons anders en schoner door Nijmegen en de regio verplaatsen. E-hubs in onze stadswijken kunnen die verandering stimuleren en eenvoudiger maken."
