Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
23 sep. 2018

Europarlementariërs bezoeken de regio

Op 19 en 20 september bezocht een officiële delegatie van de Milieu Commissie van het Europees Parlement onze regio. Vier Europarlementariërs kregen een uitgebreide toer door de regio en discussieerden over Europese mogelijkheden op energie, duurzaamheid en circulariteit voor de Regio Arnhem Nijmegen.

Met als aanknopingspunt Nijmegen European Green Capital, waren de deelnemende Europarlementariërs: Bas Eickhout, Annie Schrijer Pierik, Renate Sommer, Elena Gentile. Daarnaast waren er medewerkers van het secretariaat van het Europarlement aanwezig en enkele politieke adviseurs.

De Europarlementariërs waren erg enthousiast over alle innovaties en goede voorbeelden die ze hebben gezien en nodigen de Regio Arnhem Nijmegen uit met hun ambities naar Brussel te komen.


Door de regio

Na een welkom door wethouder Harriët Tiemens en een kennismaking met inwonersinitiatieven stapte het gezelschap in de bus voor een toer door de regio. Allereerst ging het langs Windpark Nijmegen-Betuwe, het eerste windpark in de regio dat helemaal in bezit is van burgers. De parlementariërs spraken met deze ondernemende burgers en kregen uitleg over de aanpak van onderaf die Nijmegen kenmerkt in haar duurzaamheidsbeleid.

ontvangst door wethouder Tiemens

Vervolgens ging het langs Nijmeegse afvalverwerker DAR, waar directeur Bart de Bruin vertelde hoe DAR zich inzet voor afval inzameling en duurzame verwerking ervan. Hier kwam expliciet ter sprake hoe Europese regelgeving verder circulariteit kan stimuleren.


bezoek bij DAR

‘s Avonds was er een diner in Huize Heyendael, samen met vertegenwoordigers uit de politiek, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De bezoekers konden ook de Virtual Reality-film van onze regio bekijken.

Dag twee was er een bezoek aan het project: Ruimte voor de Waal en aan Innofase, het Duivens bedrijventerrein gespecialiseerd in de combinatie van circulaire afvalverwerking met energie-opwekking. Ook hier kregen de Europarlementariërs een kijkje in de praktijk van hoe CO2-afvang verder gerealiseerd kan worden met Europese steun in regelgeving.

Lunch werd genoten in het nieuwe, energieproducerende gebouw van Alliander in Duiven. Daarna ging het gezelschap naar Industriepark Kleefse Waard, waar wethouders Cathelijne Bouwkamp en Jan van Dellen ze welkom heetten. Directeur Kevin Rijke gaf een presentatie en er volgde een rondleiding over het terrein evenals een presentatie van Europese projecten waarin de regio werkt aan energie en duurzaamheid.

De afsluiting was in het nieuwe Nijmeegse centrum voor natuur en cultuurhistorie de Bastei. Er ontstond een levendige discussie over het betrekken van burgers bij duurzaamheid aan de hand van stellingen. Op het dakterras van de Bastei werd het bezoek afgerond met een borrel.

rondleiding rondleiding