Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
28 apr. 2020

European Week of Region and Cities 2020

Ook in 2020 vindt er –van 12 tot 15 oktober- weer de jaarlijkse European Week of Regions and Cities (EWRC) plaats. Vanwege de corona crisis is het nog onduidelijk in welke vorm de week dit jaar zal worden georganiseerd. Mogelijk zal een (groot) deel van de activiteiten digitaal gaan plaatsvinden. De EWRC (#EURegionsWeek) is –met gemiddeld zo’n 6000 deelnemers uit tientallen landen van binnen en buiten de EU- het grootste jaarlijkse evenement in Brussel dat gewijd is aan lokaal en regionaal beleid

De EWRC is uitgegroeid tot een uniek communicatie- en netwerkplatform dat regio's en steden uit heel Europa samenbrengt, inclusief hun politieke vertegenwoordigers, ambtenaren, maar ook hun experts, academici en ondernemers. Het evenement is ook een belangrijke ontmoetingsplek tussen het lokale en regionale niveau en vertegenwoordigers van de Europese instellingen. In de afgelopen 17 jaar heeft het evenement veel bijgedragen aan het bevorderen van het gebruik van EU middelen door regio’s en steden om het dagelijks leven van de burgers te verbeteren.

Vanuit de regio Arnhem Nijmegen neemt al jarenlang een bestuurlijke delegatie deel aan de EWRC. Ook dit jaar zal er voor bestuurders weer een breed aanbod zijn met workshops, seminars en andere (netwerk) bijeenkomsten rond diverse relevante thema’s zoals (duurzame) mobiliteit, stadsontwikkeling, circulaire economie en de energie transitie.

Bureau Brussel organiseert zelf ook een aantal activiteiten, zoals een beursstand (dit doen we samen met The Economic Board) en –in samenwerking met een groot aantal van onze Europese partners- een workshop over duurzame internationale verbindingen tussen stedelijke regio’s in het Europese TEN-T beleid. Als vervolg op afgelopen jaar (energy storage evenement) bereiden we een lunchpresentatie (met externe, Europese gasten) voor over de plannen van ELaadNL voor een Europees testcentrum voor elektrische voertuigen in onze regio.

Daarnaast gaan we opnieuw de samenwerking aan met Oost NL en 7 andere Gelderse en Overijsselse regio’s. Deze samenwerking heeft dit keer als thematische focus de verduurzaming van de land- en tuinbouw. Hiermee spelen we in op de GreenDeal en de Farm-to-Fork strategie van de Europese Commissie. Ook sluiten we zo nauw aan bij het innovatieprofiel Oost Nederland, waarin smart food production, korte ketens en personalised nutrition centraal staan.

In de bijdrage vanuit de regio Arnhem Nijmegen aan dit programma onderdeel concentreren we ons op klimaatneutrale land- en tuinbouw. We schuiven hierbij NEXTgarden uit Lingewaard naar voren als een project dat op verschillende aspecten van de transitie naar klimaatneutrale landbouw (energiebesparing, plantaardige eiwitten, korte voedselketens) zeer innovatief is en best practices ontwikkelt of al heeft ontwikkeld die de potentie hebben om binnen een Europese context te worden opgeschaald.

Aan de voorbereiding van de diverse programma onderdelen wordt op dit moment nog volop gewerkt, wij verwachten dat er eind mei meer duidelijkheid bestaat over de precieze invulling van het programma. U kunt hiervan onder andere via deze nieuwsbrief op de hoogte blijven. Ook kunt u meer informatie vinden op de website van de EWRC: europa.eu/regions-and-cities