Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
23 okt. 2017

European Week of Regions and Cities: de regio in Brussel

Ewrc 2017 1

Op 10 en 11 oktober 2017 organiseerde Bureau Brussel een programma voor deelnemers uit de Regio Arnhem Nijmegen aan de European Week of Regions and Cities. Met deelname van 16 bestuurders uit de Regio Arnhem Nijmegen en aantal andere stakeholders (ambtelijk, DAR, Radboud Universiteit, stadslogistiek, waterschappen) kijken we terug op succesvolle dagen in Brussel.

Programmaonderdelen waren workshops over oa. circulaire economie, European Green Capital Nijmegen 2018, duurzame stadslogistiek en toekomst arbeidsmarkt. Er waren gesprekken van bestuurders met partners uit ons Europees netwerk en deelnemers bezochten het Europees Parlement en spraken over Europese samenwerking met het Rijk. 

Op de dinsdagavond was het drukbezochte Oost Nederland event, met aansluitend ons regiodiner waar Ivo Cré vanuit het Europese Polis netwerk ons informeerde over mobiliteit & de laatste Europese ontwikkelingen. Op woensdag sloten we af met ons welbekende Broodje Brussel aan de Palmerstonlaan. 

Nieuwe contacten zijn gelegd, en de Regio Arnhem Nijmegen is verder op de Europese kaart gezet op voornamelijk Green Capital en Circulaire Economie.

Burgemeester Bruls heeft een presentatie gegeven over Nijmegen European Green Capital 2018 tijdens een drukbezochte bijeenkomst bij de Europese Commissie. Deze titel blijft veel aandacht genereren, zowel voor de regio als voor Nijmegen. Dit belooft dus nog wat voor 2018.

Het thema Circulaire Economie hebben we verder op de kaart gezet, met vooral de roep om concrete actie. Zie hiervoor het andere nieuwsbericht. 

Grensoverschrijdend zijn de banden aangehaald met Noordrhein Westfalen door deelname aan een informatieve bijeenkomst. Concrete voorbeelden tijdens deze sessie inspireerde gaven veel aanknopingspunten om hier verder mee aan de slag te gaan. 

Ook zijn er best practices uitgewisseld op het thema duurzame stadslogistiek, samen met onze netwerken ERRIN en Polis. Ook zijn er gesprekken geweest met Europarlementariërs over de lobby van bedrijven en de toekomst van de arbeidsmarkt. Hiernaast hebben alle deelnemers deelgenomen uit reguliere workshop uit het programma van de European Week of Regions and Cities, variërend van thema's als duurzaamheid tot grensoverschrijdende samenwerking. 

Naast enkele inhoudelijke sessies waren er ook voldoende netwerkmogelijkheden. Zo kijken we ook terug op een succesvol 'Oost Event' (in samenwerking met Provincies Gelderland, Overijssel en de bijbehorende regio's) met meer dan 300 deelnemers. In het 'Broodje Brussel' hebben de deelnemers vanuit de Regio Arnhem Nijmegen met elkaar de opbrengst van de week gedeeld en besproken hoe we hiermee verder kunnen. 

Klik hier voor een volledig programmaoverzicht van de Regio Arnhem Nijmegen. 

Bruls Green Capital Duurzame Stadslogistiek Burgemeesters Bruls En Marcouch Bij De Pv Broodje Brussel