Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
15 dec. 2017

Wat landt er aan Europees geld in de Provincie en Regio?

De Provincie Gelderland heeft een inventarisatie uitgevoerd van de besteding van Europese fondsen in Gelderland vanaf 2014 tot 1 september 2017. Zo wordt ook voor de Regio Arnhem Nijmegen inzichtelijk waar Europees geld naartoe gaat, en hoeveel er nou eigenlijk in de regio landt. 

Uit de inventarisatie door ERAC blijkt dat de Europese Unie momenteel bijdraagt aan 823 projecten in Gelderland. Dit zijn projecten op onder andere het gebied van onderzoek en innovatie, natuur en landschap, transport en mobiliteit en regionaal-economisch beleid. 

Het Europees subsidie-deel bedraagt 301 miljoen euro aan investeringen in de Provincie. De extra gecreëerde werkgelegenheid met deze Europese financiering komt neer op een kleine 4000 banen. Per inwoner komt er gemiddeld €51,- per jaar aan Europees geld binnen.

Via de Europese Investeringsbank (EIB) wordt er ook aan Gelderse partijen 535 miljoen Euro aan leningen verstrekt. Naast deze fondsen ontvangen Gelderse agrariërs via het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) van 2014 tot en met 2017 rond de 300 miljoen Euro.

Regio Arnhem Nijmegen

In de Regio Arnhem Nijmegen is in de periode 2014-2017 €136,- miljoen aan Europees geld besteed aan 325 projecten. De regio scoort daarmee redelijk goed binnen Gelderland.

Overzicht Europese Fondsen In Gelderlse Regios

Topscorers

Dit is mede te verklaren door welke organisaties veel doen met Europees geld. Met name partijen als de Radboud Universiteit Nijmegen en Wageningen Unversiteit scoren erg goed. 

Opvallendheden 

70% van de Europese middelen komt direct uit Brussel en is niet belegd bij regionale organisaties als de Provincie of euregio. 

Dit gaat met name om programma’s als Horizon 2020, waarvoor het noodzakelijk is actief te zijn in Europese netwerken, bereid te zijn tot Europese samenwerking. Hierbij komt toegang tot Brusselse kanalen goed van pas om te weten wat er speelt. 

En nu? 

Vanuit de Provincie en regio zijn veel organisaties bezig met Europese fondsen, dat blijkt ook hier weer uit. De Regio Arnhem Nijmegen heeft ook een Bureau Brussel, dat een onderdeel in dit speelveld is.  

Het rapport maakt vooral inzichtelijk wat voor bedragen aan investeringen we het over hebben. Op welke thema's zijn we goed, en waar sluiten we op aan? De eerste indruk is dat we in onze regio met Food, Health, Energy maar ook duurzame mobiliteit in de goede richting gaan.  

Ook kijken we hoe we samenwerken met verschillende organisaties vanuit onze regio die actief zijn in Europa (universiteiten, overheden, ondernemers).  

Tot slot gaat in 2020 de nieuwe Europese budgetperiode in. De discussie over het waarom, wat en hoe van Europese fondsen komt nu al volop op gang. En dan is het nuttig te weten waar we het precies over hebben! 

Benieuwd naar kansen en mogelijkheden voor Europese samenwerking en fondsen? Kijk een keer bij Bureau Brussel en neem contact op.

Rapport

U kunt het rapport downloaden onder "Projects & Plans"; Rapport Monitoring Gelderland via de website van de Provincie Gelderland.