Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
28 apr. 2020

Europese subsidie voor laden elektrische schepen in Nijmegen

Op het terrein van de voormalige Gelderland centrale aan de Waal in Nijmegen wordt een installatie gebouwd om accucontainers voor elektrisch aangedreven binnenvaartschepen te laden met zon- en windenerie. Het project “Energie Transhipment Hub Nijmegen (E-T Hub)”, waarin de gemeente Nijmegen een van de partners is, ontvangt hiervoor een bijdrage van 1,6 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De E-T Hub combineert het opladen van mobiele energiecontainers voor binnenvaartschepen met het verminderen van piekbelasting op het elektriciteitsnet. Dat betekent dat zoveel mogelijk overschotten van zon- en windenergie, die niet op net elektriciteitsnetwerk terecht kunnen vanwege capaciteitsproblemen van dat netwerk, gebruikt worden voor het opladen van deze mobiele batterijcontainers. Deze batterijen kunnen worden gebruikt in de transportsector en bij festivals en bouwprojecten.

Met de opgedane kennis en ervaring wordt een model ontwikkeld voor opschaling van de Energie-Transhipment Hub. Ook worden concepten uitgewerkt om de laadinfrastructuur aan andere toepassingen en transportsegmenten te koppelen, zoals vrachtwagens, heftrucks en mogelijk OV-bussen. Daarnaast wordt voorgesorteerd op het opwekken en tanken van waterstof voor schepen en voertuigen. Met al deze ontwikkelingen, wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de CO2- en stikstof uitstoot. Ook draagt het project bij aan het verbeteren van de lokale luchtkwaliteit in Nijmegen. Binnenvaartschepen die varen op diesel dragen in belangrijke mate bij aan de uitstoot van onder anderen fijnstof en stikstofdioxide, stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het consortium dat samenwerkt in E-T Hub bestaat uit: ENGIE (Nijmegen), BCTN (Nijmegen), eL-Tec (Hattem), Tharsis (Delfzijl) en de gemeente Nijmegen. Met een eigen bijdrage van deze partners wordt ruim 4,1 miljoen in het project geïnvesteerd.

Bron: persbericht provincie Gelderland