Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
17 okt. 2018

Europese subsidiemogelijkheden in de Nederlands-Duitse grensregio

De grensregio’s in Europa zijn de verbindende schakels van de Europese Unie. Ter ondersteuning van de Nederlands-Duitse samenwerking in onze grensregio is het INTERREG-programma Deutschland-Nederland in het leven geroepen.

Binnen dit subsidieprogramma kunnen grensoverschrijdende projecten financiële ondersteuning vanuit Europa ontvangen. Voor de Nederlands-Duitse grensregio staat in de periode 2014-2020 een bedrag van ca. 440 miljoen euro ter beschikking. Hiermee worden projecten op het gebied van de volgende thema’s ondersteund:

  • Verhoging van de innovatiekracht van de grensregio
  • Verminderen van de barrièrewerking van de grens

U kunt als organisatie of bedrijf een projectaanvraag indienen. Er worden uitsluitend projecten, gesubsidieerd waarbij Nederlandse en Duitse partners met elkaar samenwerken. De financiering van projecten bestaat altijd uit een eigen bijdrage van de partners, EU-subsidiemiddelen (meestal tot 50%) en vaak ook uit nationale en regionale subsidiemiddelen (bijvoorbeeld van ministeries of provincies).

Heeft u een projectidee? Zoekt u een projectpartner? Heeft u hulp nodig bij de financiering?

Neem dan contact op met een van de experts van het INTERREG-programmamanagement of kijk voor uitgebreide informatie en projectvoorbeelden op de website van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland.

Netwerk

Digipro

Een succesvol voorbeeld van een INTERREG VA-project is Digipro, gericht op digitalisering in het mkb. Digitalisering is een van de meest disruptieve ontwikkelingen waar we de komende decennia mee te maken krijgen, en biedt tegelijkertijd kansen aan bedrijven om te groeien. Sinds vorig jaar is het Europese project Digipro aan de slag gegaan om mkb’ers in de grensregio te ondersteunen bij digitalisering van producten en bedrijfsprocessen. Inmiddels is een aantal projecten gestart en zijn verschillende aanvragen in voorbereiding.

Een voorbeeld van een deelnemend bedrijf uit de regio is TEVEL uit Westervoort. TEVEL heeft subsidie aangevraagd voor de ontwikkeling van een kwaliteitsinspectiesysteem (prototype) waarbij met behulp van een vision-camera hoog-nauwkeurige optische beelden worden gemaakt. Dit project wordt in nauwe samenwerking met een Duitse partner, SMD Production Technology, uitgevoerd.

Er zijn nog volop mogelijkheden voor bedrijven met innovatieve projectideeën! Voor meer informatie over het INTERREG VA-project Digipro kijk op: www.digipro-interreg.eu.