Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
29 sep. 2020

Europese week volledig digitaal

De European Week of Regions and Cities (EWRC) zal dit jaar –met het oog op de ontwikkelingen rond het corona virus- volledig digitaal plaatsvinden en worden uitgesmeerd over 3 weken, van 5 oktober tot en met 22 oktober. Tijdens de EWRC worden honderden Europese workshops en andere bijeenkomsten over een groot aantal thema’s georganiseerd, waaronder de energietransitie, duurzame mobiliteit, cultuurbeleid, bouwen en wonen, burgerparticipatie en circulaire economie. In dit artikel leest u meer over deze bijeenkomsten en over hoe u zich kunt inschrijven.

Tijdens de digitale EWRC zijn er drie verschillende typen programma onderdelen:

  • Workshops die de regio Arnhem Nijmegen (mede) organiseert en die vallen binnen het officiële programma van de EWRC.
  • Side events die onze regio (mede) organiseert.
  • Overige workshops binnen het officiële EWRC programma. Wij hebben uit deze workshops een voorselectie gemaakt op basis van de agenda van onze regio.

Workshops binnen het officiële EWRC programma die wij zelf (mede) organiseren.

Workshop “Climate neutral and circular food production”. Woensdag 21 oktober, 9.30-11.00 uur. Met dit webinar spelen we in op de onlangs door de Europese Commissie gepresenteerde Van-Boer-tot-Bord strategie (zie: artikel). Wij organiseren dit webinar onder de vlag van Th!nkEast samen met onder anderen Oost NL, Foodvalley, regio Twente, regio Rivierenland en de Wageningen Universiteit. Sprekers zijn onder anderen Gijs Schilthuis van de Europese Commissie en Nelly Kalfs, burgemeester van Lingewaard. Vanuit onze regio schuiven we NEXTGARDEN uit de gemeente Lingewaard naar voren als innovatief showcase project. Voor meer details over het programma, zie: europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions/1203_en Inschrijven voor deze workshop kan nog tot 14 oktober.

Workshop “Boosting clean e-mobility in Europe”. Woensdag 21 oktober, 9.30- 11.00 uur. Aangezien de elektrificatie van het vervoer in de steden en regio's een vlucht neemt, moeten we deze ontwikkeling faciliteren op basis van een duurzame langetermijnvisie. Het succes van de e-mobiliteit hangt af van meerdere factoren, waaronder de opwekking en levering van schone energie, bredere acceptatie door gebruikers en grootschalige toepassing van groen vervoer. De sessie is erop gericht deze factoren in een bredere stedelijke en voorstedelijke context te plaatsen en de oplossingen te presenteren die zijn gerealiseerd binnen door de EU gefinancierde initiatieven. Aan de hand van concrete voorbeelden zal duidelijk worden gemaakt hoe de gemeenschappelijke uitdaging bij de elektrificatie van stadsvervoer kan worden overwonnen door middel van samenwerking en netwerkvorming van de Europese steden en regio's. Sprekers zijn onder anderen Peter Swart van de gemeente Arnhem en Angel Lopez van de stad Barcelona. Voor meer details over het programma en inschrijvingen, zie : https://europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions/1428_en Inschrijven voor deze workshop kan nog tot 14 oktober.

Workshop “Green Cities by Co Design”. Woensdag 21 oktober, 11.30-13.00 uur. Leiders van steden hebben nieuwe manieren nodig om na te denken over het ontwerpen en plannen van duurzame steden en het ondersteunen van stedelijke groei in samenwerking met lokale belanghebbenden. Goed geïnformeerd bestuur en burgerbetrokkenheid zijn essentieel om meer leefbare en koolstofarme steden te bouwen. Deze workshop presenteert methoden voor effectieve engagementstrategieën die laten zien hoe slimme technologie en burgerbetrokkenheid in heel Europa worden gebruikt om groene steden mee te ontwerpen. Een reeks lokale autoriteiten en een onderzoeksinstelling zullen innovatieve initiatieven presenteren om groene steden te implementeren, gebruikmakend van onderzoek, innovatie, goed bestuur en de kracht van een betere en diepere samenwerking met lokaal actieve burgers. Een duurzaamheidsuitdaging is ook een sociale uitdaging. Met diverse sprekers namens de o.a. de volgende steden : Milaan, Versailles, Dublin, Tartu (Estland). Moderator : Geert Ritsema, regio Arnhem Nijmegen. Voor meer informatie over het programma en inschrijvingen: europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions/1574_en Inschrijven voor deze workshop kan nog tot 14 oktober.

Side events die wij mede organiseren

Samen met de provincies Gelderland en Overijssel en vijf andere Gelderse en Overijsselse regio’s en onder de vlag van Th!inkEast organiseren we op 22 oktober, van 9.30 tot 11.00 uur een online side event over digitalisering in de landbouw en de voedselketen. Zie voor meer details : thinkeast.nl/event/.. . Inschrijven kan via Karolien.debruine@oostnl.nl.

Het eerder geplande webinar over onze visie op de toekomst van het zogeheten TEN-T beleid dat wij aanvankelijk samen met partners tijdens de EWRC zouden organiseren wordt uitgesteld.

Overige workshops

Bekijk dit overzicht: pdf-tabel.

Deadlines voor inschrijvingen :

Registratie voor week 1 “Empowering Citizens” open tot 1 Oktober.

Registratie voor week 2 “Cohesion and Cooperation” open tot 7 October.

Registratie voor week 3 “Green Europe” open tot 14 October.

Voor een volledig overzicht van alle evenementen tijdens de European Week en voor registratie, zie europa.eu/regions-and-cities/