Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
16 apr. 2018

Nijmegen Green Capital 2018 goed op weg

Op 21 januari 2018 werd Nijmegen officieel Europa’s groenste hoofdstad tijdens een indrukwekkende handover ceremonie in de St. Stevenskerk. Green Capital van Europa word je niet zomaar. Zestien jaar consistent duurzaamheidsbeleid en het kunnen voldoen aan strenge criteria op 12 duurzaamheidsthema’s hebben Nijmegen deze prestigieuze prijs opgeleverd.

Doorslaggevend voor de internationale jury was dat “Nijmegen als geen ander in staat is om inwoners, bedrijven en overheid bij elkaar te brengen onder de gezamenlijke noemer van een groene stad. Een voorbeeld voor andere steden in Europa.”

Veel gedaan en nog te doen

Vanaf dat moment is er al veel gebeurd. Vooral ook dankzij de inspanningen van vele partners van Green Capital, de Green Capital Challenges, (onderwijs)instellingen en inwoners van onze stad. De Challenges zijn particuliere initiatieven met elke maand drie thema-uitdagingen.

Lees verder onder de foto.

buitenkant paviljoen Green Capital
Een korte terugblik én vooruitblik

Het Openingsfestival Wondertuin in museum Het Valkhof van 19 tot 21 januari 2018 trok meer dan 10.000 bezoekers, jong en oud, uit alle delen van de stad en omgeving. Het in februari geopende en volledig duurzaam ontworpen bezoekerspaviljoen op Kelfkensbos ontvangt nu al gemiddeld 550 bezoekers per week. De volledig circulair ingerichte modelwoning in de Spoorbuurt is sinds eind januari te bezichtigen.

Tegels eruit en groen er in

Boomfeestdag op 14 maart was een groot succes: 2000 scholieren trokken 4000 stoeptegels uit en plantten 6000 bomen en planten als onderdeel van de operatie Steenbreek. Green Challenge: 100.000 stoeptegels eruit en groen erin.

Kinderklimaattop

Op 21 maart wandelden leerlingen uit groep 7 en 8 uit Nijmegen e.o. met 6 liter water in hun rugzak 6 km rond de Spiegelwaal om aandacht te vragen voor het belang van schoon water, als bijdrage aan het landelijke Wandelen voor Water. Op 16 maart was er een kinderklimaattop in Arnhem waar kinderen o.a. pleitten voor een lager BTW-tarief voor gezonde en milieuvriendelijke producten.

Lezingen, symposia en nog veel meer

Op het ROC in Nijmegen was er op 28 maart een duurzaamheidsmarkt waar techniekstudenten samen met bedrijven hun ideeën presenteerden voor klimaatneutraal wonen, leven en bouwen. Elke maand waren er duurzaamheidscafés, steeds met een ander thema, en die zijn er de resterende maanden ook. En dan zijn er ook nog lezingen, symposia, excursies en veel meer kleinschalige activiteiten die daarnaast hebben plaatsgevonden.

April mobiliteitsmaand

In april staat veel op de agenda, er was het Go Short Filmfestival met een duurzame film award, en het belangrijke congres Ports and the City, waar de luchtkwaliteit in havens centraal stond. Een werkconferentie Groen, gezond en in beweging richtte zich op de vitale stad. Mobiliteit is ook een aprilthema; twee dagen lang stond Plein 1944 in het teken van elektrische auto’s, deelauto’s, elektrische fietsen, deelfietsen, bakfietsen, e-scooters en nog veel meer.

Op 28 april zijn duurzame elektrische auto’s én de zonneauto van Nuon te bewonderen op het terrein voor de Vereeniging als onderdeel van het evenement Autostad Nijmegen en de historische Rally Parijs-Amsterdam.

Green Capital week

In mei kunt u naar een congres over circulaire economie, opent educatief en natuurhistorisch museum De Bastei haar prachtige nieuwbouw aan de Waalkade, is er een sustainable fashion week en nog veel meer. In juni is er de Green Capital week, met bijzondere programma onderdelen die we nu nog even voor ons houden.

Nieuwsgierig?

Voor een volledig overzicht kunt u terecht op www.greencapital2018.nl. Ook op www.greencapitalchallenges.nl en www.duurzaamheidscafenijmegen.nl/ vindt u meer informatie en achtergronden. Of volg alles op Facebook en Twitter.