Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
02 jan. 2017

Grensoverschrijdende samenwerking voor groene infrastructuur

In de komende zes maanden wordt gewerkt aan een grensoverschrijdend regionaal plan voor de ontwikkeling van een ‘fruitallee’. Een fruitallee is een op fruit en biodiversiteit gebaseerde groene infrastructuur die zorgt voor grensoverschrijdende maatschappelijke, economische en ecologische verbinding in de regio Rijn-Waal.

Het bestaat uit landschapsonderdelen zoals boomgaarden, fruitboomrijen met biodiverse ondergroei van besdragers en bloemen, of fruitparkjes aangevuld met ontmoetings- en educatie-infrastructuur. De ambitie is om verspreid over de regio een netwerk van dergelijke voorzieningen aan te leggen en waar mogelijk met elkaar te verbinden. Dit heeft positieve gevolgen voor de beleving van het landschap, voor promotie van lokale producten, gebiedsgerichte branding, versterking van toeristische kwaliteit en van een streekeigen karakter, stimulering van bijenvolken en andere bestuivers, en versterking van de groene infrastructuur en regionale biodiversiteit. Het project richt zich op alle gemeenten uit de Euregio, provincies, bedrijven, landschapsbeheerders, wegbeheerders, burgers en andere betrokkenen.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland, ondersteund door Euregio Rijn-Waal en medegefinancierd door de Europese Unie (EU). De uitvoering ligt bij ECNC – European Centre for Nature Conservation in samenwerking met de Gemeenten Overbetuwe, Arnhem, Rheinberg, Ökozucht Buckow GmbH, en het Regionaal Bureau Toerisme Rivierenland.

Zijn er bij u in de omgeving initiatieven die aansluiten bij bovenstaand project en heeft u interesse om te participeren in een zogenaamde interessegroep, meld u zich dan bij Bureau Brussel.