Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
15 apr. 2020

Intelligente lockdown en verkeersveiligheid

De maatregelen vanwege de coronacrisis zorgen voor een sterke afname van autoverkeer in Nederland. Het openbaar vervoer wordt amper nog gebruikt en overdag wandelen en fietsen we meer. Dit zette een daling van verkeersongevallen in gang tot zo’n 50%. Dat is goed nieuws! Kunnen we uit de lockdown lessen leren voor veiliger mobiliteitsgedrag en dat vasthouden? Een interessante vraag. Toch bereiden we ons voor op een tijd waarin we meer gaan reizen en verkeersongevallen waarschijnlijk weer toenemen. Het onderwerp verkeersveiligheid krijgt de komende jaren in elk geval veel uitgebreider de aandacht. Lees in dit artikel meer over wat de plannen van de regio, provincie en het rijk zijn tot 2030.

Het rijk presenteerde eind 2018 het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV 2030). De aanpak focust zich op zo veilig mogelijk ingerichte wegen, innovatie in technische veiligheidsmiddelen en goed verkeersgedrag van weggebruikers. In 2020 staat een subsidieregeling van het rijk gepland voor uitvoering van het plan voor verbetering van de verkeersveiligheid tot 2030. Met aanvullende financiering vanuit regio’s, provincies en andere wegbeheerders gaat het om een totale investering van zo’n één miljard euro. Regio Arnhem Nijmegen haakt aan bij de voorbereiding van de uitvoering en zorgt voor breed draagvlak bij de regiogemeenten en andere stakeholders. In deze regio zijn in week 13 van 2020 ten opzichte van die week in 2019 tot dusver ook veel minder ongevallen geregistreerd. Ook hier zien we bijna een halvering (76 ongevallen in 2019 tegenover 39 in 2020).

Daarnaast is er een dynamische samenwerkingsagenda voor analyses en acties gericht op verkeersveiligheid in de regio.

Onderstaande grafieken laten een eerste effect zien van COVID-19 op de verkeersveiligheid in de regio (mogelijk in combinatie met de 100km/u maatregel op de snelwegen):

Week 13 van 2019 (25-3 t/m 31-3): 76 ongevallen

2019

*Toelichting symbolen: ongevallen – partijen - betrokkenen – slachtoffers – gewonden – doden.

Week 13 van 2020 (23-3 t/m 29-3): 39 ongevallen

2020

*Toelichting symbolen: ongevallen – partijen - betrokkenen – slachtoffers – gewonden – doden.

Winst in verkeersveiligheid halen met monitoring

Wegbeheerders hebben via de provincie een monitoringstool beschikbaar gekregen voor de actuele stand van verkeersveiligheid in hun beheergebied. Zij zien zo op welk onderdeel voor hen de grootste winst in verkeersveiligheid te halen is. Zo kan educatie voor een bepaalde doelgroep onderbelicht zijn, of is er een verhoogde risicogroep verkeersdeelnemers in een bepaald gebied (bijvoorbeeld oudere fietsers). We maken ons samen sterk voor een zo verkeersveilig mogelijke leefomgeving binnen de regio Arnhem Nijmegen. Ook nadat we allemaal weer kunnen opstarten vanuit de lockdown. Wees voorzichtig en begripvol naar elkaar in het verkeer! Meer informatie over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 vindt u op de website www.kennisnetwerkspv.nl