Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
23 feb. 2021

(Kandidaat-)Kamerleden in gesprek over de energieambities van de regio

Oplossingen en innovaties aandragen voor de uitdagingen in de energietransitie waar Nederland voor staat. Met dat doel waren Kamerleden en kandidaat-Kamerleden uitgenodigd voor een werkbezoek aan de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en Oost-Nederland. In deze coronatijd was de bijeenkomst (kandidaat-)Kamerleden uiteraard digitaal, maar dat vormde geen enkele belemmering voor een boeiend programma.

De bijeenkomst (kandidaat-)Kamerleden, opgezet door The Economic Board, Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, Nederland Slim Benutten en VNO-NCW Midden, kende een succesvolle opkomst. Dertien Kamerleden en (kandidaat-)Kamerleden deden mee, vanuit alle hoeken van het politieke spectrum en allemaal met een band met Oost-Nederland. Ze werden in de bijeenkomst vergezeld door een grote groep deskundigen, gemeentelijke en provinciale politici en mensen vanuit het bedrijfsleven en kennisinstellingen.

De deelnemers waren aanwezig via een videocall en de presentatie gebeurde vanuit de Industrial Studio’s op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Een logische keuze: IPKW is immers de plek waar de regionale energieambitie in de hoedanigheid van Connectr echt vorm krijgt, met een breed spectrum aan innovatieve bedrijven.

Tijdens het werkbezoek kwamen er drie thema’s aan de orde:

  • Decentrale energie: hoe maken we samen met netbeheerders, voorinvesteringen, draagvlak en steun van het Rijk de Regionale Energie Strategie mogelijk?
  • Energie-intensieve maakindustrie: de regio kent op veel plekken energie-intensieve industrie. Worden we aangetakt op het toekomstig waterstofnet?
  • Energie-innovaties: veel energie-innovaties hebben een oorsprong in onze regio. Hoe gaat het toekomstig kabinet daarin investeren?

De (kandidaat-)Kamerleden boden in de gesprekken handreikingen om voor energie-innovaties uit onze regio meer rekening te houden in (Europese) fondsen en voor de aftakking van het waterstofnet.

Het werkbezoek is onderdeel van een reeks in het kader van de campagne Nederland Slim Benutten van Gelderland en Overijssel. Tijdens het tweede digitale werkbezoek op 5 februari stond het thema sleuteltechnologieën centraal. Er werd verder ingegaan op welke manier Health en High Tech kunnen bijdragen aan Nederlandse uitdagingen op gezondheidsgebied.

Het bezoek is hier terug te kijken: VERSLAG WERKBEZOEK