Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
04 feb. 2019

Laagste CO2 uitstoot: in onze regio

Regio Arnhem Nijmegen heeft nog altijd de laagste CO2 uitstoot zowel per dienstreizigerskilometer als per zitplaats. Realtime worden alle bussen gevolgd die dagelijks in Nederland rijden. En ja, Regio Arnhem Nijmegen is het groenste.

Dit blijkt uit een recente publicatie van bureau Duinn die u op hun website kunt lezen. De gegevens zijn gebaseerd op de open data van alle concessies in Nederland. Realtime worden alle bussen gevolgd die dagelijks in Nederland rijden. Het gaat om cijfers in de periode van ‎januari 2018 tot eind ‎september 2018.

Goed nieuws voor nu, maar er is werk aan de winkel

De volgende stap is dat we overgaan op volledige zero emissie technieken. Landelijk is afgesproken dat vanaf 2025 alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij van schadelijke uitlaatgassen zijn en vanaf 2030 mogen er alleen nog zero emissie bussen rijden. Alle vervoerspartijen hebben afgesproken dat er snel meer bussen op elektriciteit en waterstof komen in het openbaar vervoer.

In de komende jaren worden we voorbij gestreefd door andere gebieden. Daarbij speelt ook dat de nieuwe concessie Rijn Waal een veel groter gebied beslaat dan de huidige regionale concessie. De uitdaging is dus om straks met de nieuwe concessie Rijn Waal op nummer 1 te staan.

Om ons hierop voor te bereiden hebben we als regio een studiereis gemaakt maar Solingen (D) waar diverse innovaties toegepast worden. Het Verkehrsbetrieb Solingen heeft al enige ervaring met "In Motion Charging". Voor ons een goede locatie om onze kennis te verbreden van Trolley 2.0 als een van de mogelijke emissieloze technieken.

Reis Solingen