Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

Nieuws

PFO Duurzaamheid over de RES startnotitie

20-05-2019

Afgelopen woensdag 15 mei heeft een extra Portefeuillehoudersoverleg (PFO) Duurzaamheid plaatsgevonden. Centraal op de agenda stond de concept startnotitie van de Regionale Energie Strategie (RES) Arnhem Nijmegen. Dit is een strategie voor opwekking van grootschalige duurzame energie en een regionale structuur warmte binnen onze regio. Het doel is om een jaar na het sluiten van het Nationale Klimaatakkoord onze strategie tegelijkertijd met alle andere RES-regio’s aan te bieden aan het Kabinet.

Programma duurzame mobiliteit en bereikbaarheid heeft position paper Spoor gereed

14-05-2019

Op 1 maart 2019 is Johan Leferink met het programma duurzame Mobiliteit en Bereikbaarheid gestart om de regionale bereikbaarheidsaanpak te actualiseren en de positionering van de regio Arnhem Nijmegen te versterken. Het eerste resultaat ligt er: het position paper Spoor. Prioriteiten voor een kwaliteitsimpuls van spoor/knooppunten en verbetering van internationale verbindingen. Het spoornetwerk in de regio Arnhem Nijmegen is tenslotte de draaischijf van Oost Nederland!

Terugblik informatieavonden over de RES Arnhem Nijmegen

13-05-2019

Op 17, 18 april en 7 mei jl. hebben drie informatieavonden plaatsgevonden over de Regionale Energie Strategie (RES) voor de Regio Arnhem Nijmegen. Dank aan de gemeenten Duiven, Rheden en Berg en Dal voor hun gastvrijheid! In de eerste nieuwsbrief van de Regiegroep RES die ook aan de raden is verstuurd zijn de raden geïnformeerd over de stand van zaken rond het Klimaatakkoord en het regionale proces van de RES. (lees de nieuwsbrief).

Circulaire werklocaties - de verdiepingsbijeenkomst

24-04-2019

Op 24 april jl is wethouder Carla Koers samen met een delegatie uit de regio AN naar de bijeenkomst van BT geweest in Amsterdam. Het vond plaats op het ABN hoofdkantoor op de Zuidas, in het splinternieuwe Circl gebouw, waar de apparaten op gelijkstroom draaien, minimale veerlichting op zonnestroom nodig is, en de bouw en aankleding heeft plaatsgevonden met tweede hands puien en ramen, hout, en afval. Resultaat is de beste inspiratie. Wethouder Carla Koers vertelt over Arnhem Nijmegen, winnaar BT Awards 2018. De regio heeft duurzaamheid in het DNA, kent veel koplopers - zoals ARN en AVR-, kennisinstellingen en financiële instellingen helpen het MKB en ambities worden waargemaakt zoals bij de inkoop van asfalt, straatstenen en fietspaden en de afname van regionaal opgewekte duurzame stroom. De uitdaging is om ook samen met de provincie Gelderland, voor opschaling te gaan.

Afstemming gemeenten verbetert de woonregio

16-04-2019

"Door als gemeenten meer samen te werken, kunnen we de woningmarkt beter laten passen bij de wensen van onze inwoners", zegt Gea Hofstede namens het samenwerkingsverband Wonen van Regio Arnhem Nijmegen. Hofstede heeft als voorzitter vandaag een regionale strategie aangeboden aan gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland. "We hebben afspraken gemaakt over hoe we de kwaliteit van de woonomgeving in onze regio gaan verbeteren. Ik ben trots op het resultaat. Onze inwoners gaan profiteren van onze afstemming", aldus Hofstede.

Nijmegen en Arnhem krijgen dertien eHubs

12-04-2019

Om schoner vervoer te stimuleren, krijgt Nijmegen tien eHubs en Arnhem drie. Dit zijn plekken waar op wijkniveau voorzieningen voor duurzaam deelvervoer bij elkaar komen. In een eHub staan elektrische deelauto’s die er ook kunnen opladen. Daarnaast kun je er gebruik maken van andere vervoersmiddelen zoals de elektrische fiets, een elektrische bakfiets of het ov. Op die manier moet slimmer en duurzamer reizen makkelijker worden voor weggebruikers. Er wordt ook gekeken of een eHub oplaadruimte kan bieden aan andere elektrische auto’s, scooters of fietsen. Uiteindelijk kunnen er via dit project meer van dit soort eHubs in de Regio Arnhem Nijmegen komen.