Op 2 en 3 december organiseren Polis, regio Arnhem-Nijmegen en provincie Gelderland samen Polis 2020: de Europese conferentie over duurzame en innovatieve mobiliteit. Dat lijkt nog ver weg maar de voorbereidingen zijn in volle gang. De maatregelen rondom het corona-virus zijn bepalend voor de vorm van de conferentie. De inzet is een hybride vorm waarbij een deel fysiek plaatsvindt op 1,5 m afstand en een deel digitaal. De richtlijnen van het RIVM zijn bepalend voor de definitieve vorm van de conferentie: hybride of volledig digitaal. In september wordt dit nader bekend gemaakt.
De conferentie gaat door
Polis 2020 vindt plaats op een flexibele, eigentijdse manier die past bij haar innovatieve en internationale karakter. En voor inspirerende sprekers is er altijd plek op het 'podium'. Heb je een goed verhaal, product of concept met betrekking tot innovatieve mobiliteit? Werk dan mee aan Polis 2020 en presenteer jezelf a an een internationaal gezelschap van mobiliteitsprofessionals. Polis is een netwerk van 78 Europese steden en regio’s die samenwerken aan innovatieve en duurzame mobiliteit in steden en regio’s. Op de jaarlijkse conferentie komen zo’n 600 beleidsmakers van Europese steden en regio’s maar ook van de Europese Commissie.
Het Gelderse motto voor 2020
Elk jaar vindt de Polis conferentie in een andere Europese stad of regio plaats. Tijdens Polis 2020 geven de regio Arnhem-Nijmegen en provincie Gelderland invulling aan hun ambitie: uitgroeien tot een duurzame, internationale en innovatieve mobiliteitsregio (groene metropool-regio). Om Polis 2020 te promoten, hebben ze samen een motto en beeldmerk ontwikkeld. Onder de noemer 'New Urban Connections' profileert de Gelderse regio Arnhem-Nijmegen zich als een regio die verbindingen legt tussen stad en platteland maar ook over de grenzen van Gelderland heen kijkt, naar andere delen van het land en naar Duitsland. Kernwoorden zijn: grensoverschrijdend, stedelijk, innovatief, groen, slim en verbindend.
Verbinden, veranderen en vergroenen
De belangrijkste speerpunten om de bereikbaarheid in de regio Arnhem-Nijmegen en in de provincie Gelderland duurzaam te verbeteren, zijn:
- centraal stellen van de reiziger en stimuleren van slimme en schone mobiliteit
- werken aan verbinden, veranderen en vergroenen
- inzetten op (e)HUBS als belangrijke schakels voor reizigers en goederenvervoer
- bevorderen van de doorstroming op rijkswegen (A50 en A12)
- inzetten in op meer Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)
- verbeteren van de kwaliteit van het korte afstand verkeer (fietsen en lopen)
- ontwikkelen van een aantal hubs aan de randen van de steden
Anders denken over mobiliteit
We reizen allemaal, liefst op een milieuvriendelijke manier. De regio Arnhem-Nijmegen, binnen de grotere context van Gelderland, groeit en de behoefte aan mobiliteit verandert. Dit vraagt om een andere manier van denken die past bij toekomstige stadsontwikkeling en stedelijke groei. Er zijn slimme en schone oplossingen nodig om steden, wijken, buitengebieden en grensregio’s te verbinden. De regio wil uitgroeien tot een groene metropoolregio en toont zich op Polis 2020 met de groene OV-concessie, nieuwe mobiliteitsdiensten als (e)HUBS, grensoverschrijdende mobiliteit (Euregio), snelfietsroutes, de gezamenlijke aanpak om mobiliteitsgedrag te veranderen en duurzame (stads)logistiek. Daarin bouwen we verder op de internationale Velo-city 2017 conferentie en Nijmegen European Green Capital 2018.
Meer informatie
Meer weten over Polis 2020? Neem dan contact op met Arnout Smit, Adviseur European Affairs Arnhem Nijmegen City Region, arnout.smit@arnhemnijmegen.eu, tel. 06 43 985 688.