Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
24 sep. 2020

Regio actief met Europese voorstellen waterstof

Als onderdeel van de EU Green Deal heeft Europa veel aandacht voor de doorontwikkeling van Europese (groene) waterstoftechnologie. De regio Arnhem Nijmegen is een Europese koploper in deze technologie. Vanuit onze regio zorgt Bureau Brussel er samen met onze regionale stakeholders voor dat we met goede voorstellen voor innovatieve Europese waterstof projecten komen. In dit artikel gaan we in op twee voorbeelden van Europese trajecten die wij hiervoor bewandelen IPCEI en het European Hydrogen Valleys Partnership.

De Europese Commissie kan goedkeuring geven voor overheidssteun aan belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang. Dat doet zij via Important Projects of Common European Interest (IPCEI). Door meerdere nationale projecten te integreren in één groot project op Europese schaal werkt Europa aan een robuuste waardeketen voor waterstof. Europa verlaagt daarmee uiteindelijk de kosten van klimaatneutrale waterstof.

Nederland (RVO) en enkele andere lidstaten inventariseren momenteel of de markt voldoende belangstelling heeft. Pas bij voldoende belangstelling en budget leidt de IPCEI (Important Projects of Common European Interest) tot een subsidieregeling. Vanuit de regio Arnhem Nijmegen hebben wij samen met bedrijven in onze regio aangegeven dat er belangstelling bestaat. Als er vanuit andere Europese regio’s ook voldoende belangstelling bestaat, valt vanaf eind 2021 de te verwachten ondersteuning. Vanuit Brussel wordt er al lang gewerkt aan IPCEI, dat veel staatssteun mogelijk moet maken.

Een ander traject dat wij bewandelen om aangesloten te blijven bij mogelijke Europese waterstof projecten is het lidmaatschap van het European Hydrogen Valleys Partnership. Samen met Kiemt, The Economic Board, Oost NL, IGS5 en bedrijven uit de regio probeert Bureau Brussel goede voorstellen zo sterk mogelijk te presenteren. Denk hierbij aan ontwikkeling van nieuwe technologie of productie hiervan, infrastructuur, binnenvaart toepassingen en bredere toepassing in logistiek.

Ook bezig met een initiatief dat mogelijk interessant kan zijn voor het European Hydrogen Valleys Partnership? Neem contact op met Bureau Brussel ! Zo zorgen we dat we snel kunnen schakelen als Europese mogelijkheden concreet worden.