Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
30 okt. 2019

Regio Arnhem Nijmegen haalt fors bedrag binnen aan Europese subsidies

In opdracht van de provincie Gelderland heeft ERAC in beeld gebracht waar de Europese euro’s in onze provincie terechtkomen. Van de 654 miljoen euro aan Europese subsidiegelden in Gelderland komt 320 miljoen in de regio Arnhem Nijmegen terecht. Dit geeft een goed beeld in de Europese activiteiten vanuit onze regio.

De bestuurlijke thema’s Economie en Innovatie profiteren het meest van de Europese euro’s. Dit is 56% van de Europese subsidie terwijl de thema’s Zorg en Welzijn en Toerisme en Recreatie op niet meer dan 1.5% kunnen rekenen.

Daarnaast is nog een ander belangrijke conclusie te trekken uit het rapport: Europese samenwerking loont. De meerderheid van de Europese financiering is afkomstig uit programma’s waarin grensoverschrijdende samenwerking een vereiste is.

Radboud meest participerende partner in Europa

De Radboud Universiteit en UMC Radboud participeerden tussen 2014 en 1 juli 2019 in 245 projecten waarvoor zij 164 miljoen euro ontvingen. Dit geld is vooral afkomstig uit het Europese programma Horizon2020. Ook exclusief de financiering uit Horizon2020 belandt 47% van de Europese financiering in onze regio. Dit komt doordat de meeste bedrijvigheid van de provincie hier plaatsvindt.

Overzicht Europese euro’s in de provincie Gelderland

Nederland ontving tot nu toe 4,9 miljard euro aan subsidies voor projecten uit de Europese begroting voor de periode 2014-2020. Deze subsidies werden verdeeld tussen 11.000 organisaties en leverden naar schatting 107.000 banen op. Bijna de helft van de Europese euro’s is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en gaat naar kennisinstellingen. Bedrijven en overheidsinstellingen ontvangen beiden een kwart van de subsidiestromen.

In opdracht van de provincie Gelderland heeft ERAC in beeld gebracht waar de Europese euro’s in onze provincie landen. De hoofdconclusie uit het rapport is dat de provincie Gelderland €654.082.296 heeft binnengehaald in de periode 2014-2020. Dit geld is verspreid over 3.233 projecten waarbij 2.078 unieke partners zijn betrokken. Hieruit volgt een werkgelegenheidseffect van 13.540 fte in Gelderland.

Europese samenwerking loont

Tot slot, deelname in internationale netwerken helpt bij het verkrijgen van Europees geld. Uit het rapport komt naar voren dat een ruime meerderheid van Europees geld afkomstig is uit programma’s waarin samenwerking met andere Europese partners tot de criteria behoort. Grensoverschrijdend samenwerken is daarmee onderdeel geworden van goed regionaal beleid.

Wilt u meer informatie over Europese subsidiestromen in onze regio, dan gaat Bureau Brussel graag met u in gesprek.

Het volledige rapport kunt u vinden op de website van de Provincie Gelderland via deze link.