Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
15 dec. 2020

Slim reizen op en rond de A12

Het wordt steeds drukker op de A12 Arnhem - Duitse grens. Ander reisgedrag kan helpen de doorstroming op de snelweg te verbeteren. Op de nieuwe website a12slimreizen.nl staan handige informatie, tips en voorbeelden om slimmer te reizen. Met het project A12 Slim Reizen stimuleren bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen anders reizen op dit deel van de A12. A12 Slim Reizen is onderdeel van het programma Slim & Schoon Onderweg van Regio Arnhem Nijmegen.

A12Slimreizen Regionieuwsbrief Beleid En Bestuur Foto Luuk Vd Lee

Het wordt steeds drukker

Op de wegen rondom Arnhem, met name op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens, zorgt verkeersdrukte vaak voor files en vertragingen. Ook nog steeds nu we vanwege corona zoveel mogelijk thuis werken. Om de capaciteit van de snelwegen te vergroten wordt onder meer de A12 tussen Westervoort en het knooppunt Oud-Dijk verbreed en wordt de A15 doorgetrokken. Maar er is méér nodig om de A12-regio bereikbaar te houden. Ook ander reisgedrag helpt daaraan mee.

“We kunnen allemaal meehelpen de A12 bereikbaar te houden”, zegt Carla Koers, wethouder van gemeente Zevenaar in een interview op a12slimreizen.nl. Om de regio bereikbaar en leefbaar te houden, zet de gemeente Zevenaar in op een betere doorstroming en ander reisgedrag.

Anders reizen

Forenzen, scholieren, chauffeurs in het zakelijk verkeer en transport, recreanten: allemaal kunnen ze hun steentje bijdragen door hun reis slimmer te plannen. Met A12 Slim Reizen stimuleren bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen anders reizen op het traject A12 Arnhem-Duitse grens. Vanuit A12 Slim Reizen kijken we naar maatregelen die een impuls kunnen geven aan slim reizen, bijvoorbeeld werkhubs waar je - vlakbij het ov of een carpoolplaats - rustig kunt werken dichterbij huis, of de inzet van kantoor- en shuttlebussen. Onze mobiliteitsmakelaar en logistiek makelaar denken graag mee met bedrijven en organisaties in de regio over oplossingen waarmee we samen de verkeersdrukte kunnen verminderen. Dit advies is gratis.

Doorstroming van het verkeer op de snelweg is voor veel bedrijven en organisaties rond de A12 van levensbelang. Ook voor transport- en opslagbedrijf Visser Duiven. Op de website a12slimreizen.nl lees je hoe directeur Cindy Visser van Visser Duiven zich mede vanuit VNO-NCW Arnhem Nijmegen inzet voor een bereikbare regio. ‘We moeten het toch echt met z’n állen doen’. Ook lees je hier hoe bedrijven daarbij hulp kunnen krijgen van de logistiek makelaar en/of de mobiliteitsmakelaar.

Check voor vertrek

De nieuwe website a12slimreizen.nl bevat informatie, tips en voorbeelden over slim reizen op en rond de A12. Dat betekent: vooraf je route checken, reizen op andere tijden en kiezen voor ander vervoer dan de auto. En zoveel mogelijk thuiswerken, wat velen goed blijkt te bevallen, nu dit vanwege corona de regel is. En omdat de faciliteiten daarvoor steeds beter worden, wordt het ook makkelijker om online te werken vanaf een locatie dichterbij huis of met minder verkeershinder. Zo hoeven we ook straks niet meer per se elke dag naar kantoor. Wie wel moet reizen, kan kiezen voor de (elektrische) fiets - óók door werkgevers omarmd als een veilig en gezond alternatief. Zodra de beperkingen voorbij zijn bieden ook het openbaar vervoer, carpoolen en deelauto’s en –scooters mogelijkheden om snel en gemakkelijk naar een bestemming rond de A12 te reizen.

Ontspannen de files voorbij, dat kan als je kiest voor ander vervoer dan de auto. Op a12slimreizen.nl vertellen forenzen André Oortgijs en Henco Lassche waarom zij de speed pedelec en de elektrische scooter prima alternatieven vinden. Óók voor langere afstanden binnen de A12-regio.

Aantrekkelijk en bereikbaar

Ook u als bestuurder of beleidsmaker bij de overheid, een bedrijf of organisatie kunt meehelpen om anders reizen aantrekkelijk en voor iedereen bereikbaar te maken. Met financiële regelingen bijvoorbeeld, of maatregelen in de openbare ruimte zoals snelfietspaden of opladen en overstappen bij een P+R of op een bedrijventerrein. Onze mobiliteitsmakelaar denkt ook graag met uw organisatie mee.

Zo zorgen we samen voor een betere doorstroming van het verkeer op en om de A12. En dat is goed voor de economische groei, de leefbaarheid en het vestigingsklimaat in de regio. Want niemand zit te wachten op files, onbereikbare locaties en onbetrouwbare reistijden.

Meer weten? Kijk op www.a12slimreizen.nl.

Foto: Verkeer Velperbroek, foto Luuk van der Lee

A12Slimreizen Regionieuwsbrief Beleid En Bestuur Logo A12 Project