Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
16 dec. 2019

Subsidieaanvraag laadinfrastructuur binnenvaart ingediend

Eind november heeft de gemeente Nijmegen samen met energiebedrijf ENGIE en scheepvaartonderneming BCTN bij OP Oost het project Energie Transhipment Hub Nijmegen ingediend. Het gaat om een zogeheten EFRO aanvraag voor het verkrijgen van Europese subsidie. Het doel is de ontwikkeling van een zero-emissie laad infrastructuur voor elektrische schepen op de Waal, maar ook andere voertuigen (zoals vrachtwagens en heftrucks) zouden in de toekomst via het project elektrisch en zonder uitstoot van schadelijke stoffen geladen kunnen worden.

Dagelijks passeren zo’n 600 schepen de stad Nijmegen via de Waal. Veruit het grootste deel van deze schepen wordt aangedreven door oude dieselmotoren en dit veroorzaakt –naast CO2 uitstoot- ook forse uitstoot van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals fijnstof, roet en stikstofdioxide. De gemeente Nijmegen wil deze uitstoot aanpakken en is daartoe onder anderen de samenwerking aangegaan met bedrijven die in de haven van Nijmegen zijn gevestigd. Het project Energie Transhipment Hub Nijmegen is het eerste project dat uit deze samenwerking voortvloeit, en het is de bedoeling dat er in de toekomst meer volgen. Het streven is daarbij dat er alleen nog volledig elektrische en/of waterstof schepen worden ingezet en dat alle energie die wordt gebruikt voor het laden van schepen duurzaam (d.w.z. met zon en/of wind) wordt opgewekt.

Het project Energie Transhipment Hub Nijmegen behelst het ontwikkelen en testen van een kleinschalige innovatieve duurzame energie-infrastructuur op het terrein van de voormalige Gelderland centrale aan de Waal in Nijmegen. Deze Hub combineert het met duurzame stroom opladen van mobiele energiecontainers voor gebruik op elektrische binnenvaartschepen en bij festivals en bouwprojecten, met peakshaving op het elektriciteitsnet bij overschotten van zon- en windenergie. Tevens zullen laadpunten voorbereid worden voor zware voertuigen zoals vrachtwagens, heftrucks en mogelijk OV-bussen, en wordt er voorgesorteerd op het opwekken en tanken van waterstof voor schepen en voertuigen.