Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
17 okt. 2019

Succesvolle European Week of Regions and Cities met regionale resultaten

De Regio Arnhem Nijmegen kijkt terug op een succesvolle European Week of Regions and Cities, die plaatsvond van 7 tot met 11 oktober 2019. Een bestuurlijke delegatie, aangevuld met regionale ondernemers en kennisinstellingen, bracht een vruchtbaar bezoek aan Brussel. Bureau Brussel had in samenwerking met regionale stakeholders een programma voorbereid rond de thema’s (internationale) mobiliteit, energieopslag en internationale profilering. Dit uitte zich in lobbygesprekken, events, netwerkmomenten en een stand bij de EWRC beurs.

Ewrc2019

De European Week of Regions and Cities (EWRC) is een jaarlijks terugkerend evenement in Brussel. Dit jaar waren er meer dan 9.000 deelnemers uit heel Europa, waarvan ca. 45 uit onze regio. Qua timing een goede editie, aangezien het nieuwe Europees Parlement van start is en de nieuwe Europese Commissie bijna van start gaat maar al nieuwe ambities aankondigt. Denk hierbij met name aan een ‘Europese Green Deal’, een ‘Just Transition Fund’ en specifieker meer internationale treinen en schoon vervoer over water.

Lobby

Onder leiding van voorzitter Marcouch en vicevoorzitter van Eert hebben verschillende deeldelegaties gesprekken gevoerd met Europarlementariërs en de Europese Commissie. Met Vera Tax, Caroline Nagtegaal en Stefan Berger is ingegaan op hoe Europa in zal spelen op de regionale ambities ten aanzien van internationale mobiliteit. Wat kunnen wij aanbieden aan internationale treinverbindingen, bijvoorbeeld naar Berlijn? Welke oplossingen kunnen wij bieden om de scheepvaart te verduurzamen? En wat voor projecten kunnen wij indienen om met onze internationale logistiek het Europese corridorvervoer te verbeteren? Uit de gesprekken kwamen veel aanknopingspunten om steun voor onze ambities te krijgen in het nieuwe TEN-T beleid van de EU en de voorgestelde Europese Green Deal.

Events

Gedurende de week is het netwerk van de regio onderling verder uitgebreid. Door middel van het jaarlijkse Oost Event, de VNG borrel, een ontbijtbijeenkomst bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU, veluwediner, maar ook tal van ontmoetingen bij andere workshops.De EWRC is bij uitstek ook bedoeld om je te presenteren aan andere EU regio’s, om daar samenwerking mee te vinden. Dit hebben we eerst gedaan op ‘new mobility services’. Samen met onze EU regionetwerken Polis en ERRIN en het Europees Parlement zijn we ingegaan op hoe nieuwe mobiliteitsdiensten, deelvervoer en ‘micromobiliteit’ kan bijdragen aan duurzaam stedelijk vervoer. Namens de regio Arnhem Nijmegen gaf Klaas-Jan Gräfe een presentatie over onze ervaringen en ambities ten aanzien van het project ‘eHUBS’ over electrische deelmobiliteit.

Evenement energy storage and management solutions

Maar de klapper kwam op de woensdag, toen we in ‘Think East Netherlands’ verband een grote sessie over energieopslag hebben georganiseerd bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU. Met bijdragen van plaatsvervangend EU ambassadeur Ronald van Roeden, Jan van Dellen (wethouder Arnhem), Mark van Stiphout ( Europese Commissie) , de Europese Investeringsbank (Els Sweeney Bindels), Tom Berendsen (lid Europees Parlement namens het CDA), en meerdere bedrijven uit onze regio (MTSA, Allego, Elestor, HyMatters en BCTN). Plenair gaf Jan van Dellen een speech over hoe de regio met energieopslag bij kan dragen aan Europese duurzaamheid en innovatie. In deelsessies is met de bedrijven en Europese stakeholders (denk aan InnoEnergy, de ‘FCH JU’ en ‘EASE’) ingegaan op specifieke voorbeelden en kansen. Met 160 deelnemers vanuit heel Europa dus een heel mooi event met veel aanknopingspunten voor samenwerking en projecten op Europese schaal Een fotoverslag van het evenment vindt u verderop op deze pagina.

Uitstraling

Zo werd het een week waarin de regio een scala aan ambities in Brussel heeft gepresenteerd. Dit gebeurde ook bij de stand die The Economic Board en HyMatters inrichten bij de EWRC beurs. Hier hebben zeker 250 Europese deelnemers kennisgemaakt met onze regio, onder meer via twee VR-films. Maar vooral ook via het nieuwe portal www.thelifenet.eu . Bij aankomst van de delegatie heeft Ahmed Marcouch dat officieel geopend, om zo voor alle internationale kenniswerkers, studenten en regio’s de goede informatie te kunnen vinden op wat onze regio te bieden heeft op Food, Health en Energy. Ook heeft Kiemt bij de stand, én bij het energy storage event, het factsheet aangeboden om Europees te kunnen laten zijn dat wij de ‘Silicon Valley zijn als het gaat om waterstoftechnologie’. Een scala aan ambities om Europese samenwerking en steun voor te zoeken.

Uitsmijter

Een week waarin veel gebeurt, kan niet eindigen zonder uitsmijter. De delegatie zat alweer in de bus toen bekend werd dat het EU project ‘Climate Active Neighbourhoods’ de Regiostars award heeft gewonnen voor beste EU project. Arnhem is hier één van de deelnemers in. Een prestigieuze erkenning van Europese resultaten vanuit de regio!

Nog een keer meebeleven wat er allemaal gebeurde?

Bekijk de tijdlijn van Twitter:

EWRC 2019

Fotoverslag evenement Energy Storage and management solutions, Brussel, 9 oktober 2019 - bovenaan geplaatst.