Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
26 mrt. 2017

Werkbezoek Streekplatform Kempen aan de Regio Arnhem Nijmegen

Op donderdag 16 en vrijdag 17 maart heeft de regio Arnhem Nijmegen het "Streekplatform Kempen" ontvangen. Deze groep, vanuit de Belgische Kempen, bestond uit een afvaardiging van 15 personen bestaande uit lokale bestuurders, provincie Antwerpen, sociale partners en regionale stakeholders. In samenwerking met de Economic Board heeft Bureau Brussel een programma georganiseerd en hebben zij o.a. een bezoek gebracht aan IPKW, Papendal en het centrum van Nijmegen.

Het thema grensoverschrijdende samenwerking werd besproken en, met het vooruitzicht op de regioreis die in september dit jaar naar Eindhoven en Leuven georganiseerd gaat worden, was het informatief om te horen hoe er in de Belgische Kempen wordt samengewerkt. De delegatie was onder de indruk van de manier waarop er in de regio Arnhem Nijmegen wordt samengewerkt op triple helix niveau en van de manier waarop de regio zich profileert naar buiten toe.

Donderdagmiddag stond er een bezoek aan IPKW op het programma waar o.a. de directeur van de Economic Board, Sigrid Helbig, en de Arnhemse Wethouder Economische Zaken Ron König, de groep ontvingen. Na een presentatie over samenwerking in de regio, profilering van de regio en de rol van de Economic Board hebben de Kempenaren Papendal bezocht en waren zeer positief over de presentatie, ontvangst en diner op Papendal. "Geen wonder dat de Nederlanders zoveel medailles halen op de Olympische spelen, enorm indrukwekkend wat voor een faciliteiten jullie sporters hebben op Papendal!" was de reactie van de voorzitter van het streekplatform.

Vrijdagochtend werd de groep ontvangen door de Nijmeegse wethouder Ben van Hees en zijn we gestart met een wandeling door de binnenstad waarbij onderweg tekst en uitleg werd gegeven over de geschiedenis van Nijmegen en projecten in de binnenstad en aan de overkant van de Waal (ruimte voor de rivier). Na een tussenstop op het stadhuis, met koffie en Marikenbrood in de Burgerzaal, en een presentatie over ontwikkeling van de binnenstad, de nieuwe regionale investeringsagenda en de Bruisende Binnensteden projecten is de groep naar Villa Lux gewandeld aan de Oranjesingel. In Villa Lux kreeg de groep te zien en horen hoe het Villa Lux project voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid geeft om deel uit te maken van de samenleving en de kans biedt op een baan. Na de lunch zijn ze naar de Achterhoek gereden waar ze 's middags een presentatie hebben gekregen over de visie "Achterhoek 2020".

In een reactie die we na het bezoek ontvingen waren ze vooral onder de indruk van het feit dat de regio Arnhem Nijmegen geen “calimero houding” aanneemt maar uitgaat van de eigen kracht en diversiteit. Door krachten te bundelen en gezamenlijk naar buiten te treden kom je als regio verder en lever je een bijdrage aan regionale economische ontwikkeling. Voor Bureau Brussel is de Kempen een interessante partner om b.v Interreg projecten mee te ontwikkelen en zijn de eerste contacten gelegd voor verdere grensoverschrijdende samenwerking. 

Streekplatform Kempen