Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
08 apr. 2019

Gemeenteraad en college Westervoort bezoeken Brussel

Op 5 april brachten leden van de gemeenteraad en het college van B&W van de gemeente Westervoort een werkbezoek aan Brussel. Zij werden onder meer rondgeleid in het Europees Parlement en het Europese Huis van de Geschiedenis. Ook kregen zij een presentatie over het Liberation Route project en over het werk van Bureau Brussel.

Een van de deelnemers aan het werkbezoek, fractievolger Gerard Wiegers, concludeerde na het bezoek dat “achter de schermen in Brussel heel wat werk wordt verricht ten behoeve van bedrijven en instellingen in de regio Arnhem Nijmegen”.

Verslag van Gerard Wiegers

Op vrijdagmorgen 5 april 2019 vertrokken in alle vroegte per luxe touringbus leden van het college, raadsleden en fractiemedewerkers naar Brussel voor een werkbezoek aan het Europese Parlement, een presentatie van Bureau Brussel, een presentatie van de Liberation Route en een rondleiding door het Huis van de Europese geschiedenis.

Na een voortvarende busreis kwam het gezelschap, na wat file-perikelen rondom Antwerpen en een kruipdoorsluipdoor in Brussel, rond 10.45 aan bij de gebouwen van het Europese Parlement waar we werden verwelkomd door Arnout Smit en Geert Ritsema van Bureau Brussel. Nadat we de security probleemloos waren gepasseerd werden we uitgebreid en vakkundig geïnformeerd over het reilen en zeilen van het Europese Parlement en alles wat daar zoal bij komt kijken. Na deze boeiende en interessante presentatie konden we een blik werpen in de immense vergaderzaal.

Na een korte wandeling naar de burelen van Bureau Brussel werd er genoten van een voedzame lunch en een presentatie van de werkzaamheden van de leden van Bureau Brussel en de effecten daarvan voor met name de regio Arnhem & Nijmegen en dus ook voor Westervoort. Achter de schermen wordt heel wat werk verricht ten behoeve van bedrijven en instellingen in voornoemde regio. Tevens was er een boeiende presentatie door Ewelina Oksiuta over de Liberation Route; een programma om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog bij met name de jongeren in de Europese Gemeenschap levendig te houden.

Vervolgens ging het gezelschap weer te voet naar het Huis van de Europese Geschiedenis. Een flinke wandeling, met als gevolg al een flinke achterstand op het tijdschema. Dat was wel jammer, want menigeen had wel wat meer tijd in het museum willen doorbrengen. Diverse aspecten van de Europese geschiedenis werden vanuit allerlei invalshoeken belicht en vakkundig van commentaar voorzien door de gidsen.

Om vervolgens weer te voet op weg te gaan naar de laatste activiteit van die dag: het afsluitende diner. De vermoeidheid was ondertussen toegeslagen en ook de te volgen route naar het restaurant leverde discussie op. Maar met behulp van Google Maps en diverse omwegen kwam uiteindelijk iedereen aan bij restaurant waar werd genoten van een heerlijk hapje en drankje.

Vermoeid maar voldaan ging het gezelschap op weg naar de bus. De terugreis verliep een stuk stiller dan de heenreis; hier en daar klonk wat gesnurk, om vervolgens probleemloos zo rond kwart over elf weer in Westervoort aan te komen. Een zeer geslaagd werkbezoek met veel boeiende en interessante informatie en indrukken. Hulde aan de organisatoren.

(Foto Genevieve Engel © European Union, 2018)