Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu
03 okt. 2018

Zevenaar winnaar Koopwijsprijs 2018 met Grasfalt: verdere uitrol in EU?

De Gemeente Zevenaar heeft de Koopwijsprijs 2018 gewonnen met haar aanbesteding voor een circulair fietspad waarbij gebruik is gemaakt van grasfalt en grasbeton. Wethouder Carla Koers ontving deze prijs namens het Ministerie van IenW tijdens het MVI congres, voorafgaand aan de Europese conferentie EcoProcura. Dit is een prachtig resultaat en er zijn al plannen voor verdere uitrol in een EU project.

Het 'circulaire fietspad' is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Circulair Bouwen (procesbegeleiding, inbreng producten en materialen), de Optimal Planet en de inbreng van diverse partners (Rabobank Arnhem, NTP Infra, KPM Civiel). Bij het ontwikkelen en de aanleg van het fietspad van gras waren diverse lokale bedrijven betrokken. Zo werd het olifantengras dat benodigd is voor het grasfalt gemaakt door Miscancell uit Zevenaar en heeft NTP Groep uit Angerlo het grasfalt geproduceerd.

Bij de ontwikkeling van het circulaire fietspad stonden drie zaken centraal: technologische innovatie (grasfalt en grasbeton), het samenwerkingsproces (veel verschillende partijen en een academische multicriteria analyse Optimal Scans, ontwikkeld door Optimal Planet in samenwerking met de Radboud Universiteit) en het overwinnen van veel financiële en organisatorische hobbels.

Het circulair fietspad Zevenaar is het eerste concrete project van de 'Hotspot Circulaire Weginfrastructuur', een Europees project (OP Oost). Hiermee moeten nog meer stakeholders met elkaar in contact komen en leren van eerdere ervaringen, maar zal ook gewerkt worden aan een blauwdruk en opschaling in andere projecten. De Hotspot Circulaire Weginfrastructuur werkt hierin samen met bestaande platforms als kiEMT, Cirkelstad en een ander Europees project: CIRCLES.

Inkopers, vastgoed eigenaren en mkb-bedrijven zijn van harte uitgenodigd om zich bij de 'Hotspot Circulaire Weginfrastructuur' aan te sluiten. Er worden onder meer themagerichte sessies gehouden over bijvoorbeeld circulaire materialen voor wegen, circulaire inrichting van de bouwplaats, en financiële en juridische aspecten. Verder zullen er sessies zijn die speciaal gericht zijn op alliantievorming. Het doel is om uiteindelijk concreet aan de slag te gaan met de realisatie van projecten.

Hotspot Circulaire Weginfrastructuur