Regionale Energiestrategie (RES)

Nieuwe website Regionale Energiestrategie (RES)
De RES heeft een nieuwe website. Dat maakt dat de informatie op deze website niet meer wordt bijgewerkt. Informatie over de RES 1.0 en voorgaand traject is nog steeds te vinden op deze website.
De nieuwe website, met actuele informatie, is hier te vinden.
RES Regio Arnhem Nijmegen: energietransitie van, voor en door de regio
In 2030 willen we 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord en het Gelders Energie Akkoord. Samen met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en volksvertegenwoordigers zoeken we naar mogelijkheden om energie duurzaam op te wekken. Bijvoorbeeld via zonnevelden, windturbines en warmtenetten. Dat houdt niet op bij de gemeentegrens. Daarom maken we onze plannen als regio, met een Regionale Energiestrategie (RES).
Regionale energieplannen vastgesteld in RES 1.0
Alle betrokken overheden hebben voorjaar 2021 positief besloten over de RES 1.0. De overstap op nieuwe, duurzame energiebronnen is een complexe opgave met veel consequenties voor de omgeving waarin we wonen en werken. De RES is daarom een gezamenlijke aanpak van overheden, inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Meekoppelen met de energietransitie
Vaak zijn plannen voor windmolens, zonnevelden en zon op dak prima te koppelen aan andere plannen. Dat maakt ze bijvoorbeeld nog duurzamer, beter aanvaardbaar voor omwonenden of rendabeler.
Om wat voor koppelkansen het kan gaan? Wij verzamelden voorbeelden. Deze komen zoveel mogelijk uit onze eigen regio.
Ons landschap verandert. Onze omgeving verandert.
Kolen- en gascentrales staan voor de meeste mensen uit het zicht. Maar windmolens en zonnepanelen? Die zijn zichtbaar en dichtbij.
Als er mogelijk een zonnepark of windmolen komt in de omgeving van uw woning of werkplek, dan roept dat natuurlijk vragen op zoals: “Welke gevolgen heeft dat voor mij? Ga ik er hinder van ondervinden? Wie verdient er aan die zonne- en windprojecten en kunnen de mensen in de omgeving ervan meeprofiteren?” Wil je in gesprek daarover of meer weten, ga dan naar iedereendoetwat.nl/res of ga direct naar de FAQ-sectie op deze website.
Meedoen
Als belanghebbende zijn er meerdere momenten waarop u kunt meepraten. Onder Meedoen en Kalender leest u hoe en wanneer dat kan. Wilt u als inwoner meedoen en meedenken, dan is uw gemeente het eerste aanspreekpunt. Klik hieronder op de link naar uw gemeente.