Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

RES Regionale Energiestrategie

Energiecoöperaties omarmen transitieopgave RES

Vertegenwoordigers van lokale energiecoöperaties in de regio Arnhem Nijmegen maakten op 27 mei kennis met de manier waarop de Regionale Energiestrategie (RES) in hun regio vorm krijgt. Zo’n coöperatie bestaat uit burgers die samen investeren in duurzame energie. “We hebben uitgebreid met elkaar gesproken over de opgave, de aanpak en de rol van stakeholders en inwoners hierin”, vertelt RES-procesregisseur Nicole Olland. “Het is mooi om te zien dat de energiecoöperaties deze transitieopgave zo omarmen.” Binnen het komende Klimaatakkoord is 50 procent financiële participatie beoogd, onder meer door energiecoöperaties.

Ook Rijk van Voskuilen, die tijdens de bijeenkomst onder meer vertelde over de ruimteateliers die hij leidt, zag deze enthousiaste en welwillende houding bij de coöperaties. “Ze denken na over hoe zij kunnen participeren in het proces en de ruimteateliers van de RES.” Die ateliers zijn bedoeld om de ruimtelijke impact te verkennen. “Het is de bedoeling dat we dit proces voor de regio en samen met stakeholders vormgeven. Dat was ook de sfeer van het gesprek. Door een kaart op te stellen van alle lopende initiatieven en projecten vanuit coöperaties dragen ze ook bij aan de set basisinformatie als input voor de ruimteateliers.”

Het gezelschap werd gastvrij ontvangen in woonzorgboerderij de Hagert in Leur, vlak bij Wijchen. Deze zorginstelling biedt kleinschalig wonen aan dertig mensen én heeft een verregaande visie op verduurzaming. Zo worden gebouwen verwarmd met een biomassa-installatie en een groot deel van de elektriciteitsvoorziening komt van het zonneveld/schapenwei op het terrein. “Een mooi voorbeeld van hoe zorg en verduurzaming samen kunnen gaan”, aldus RES-procesregisseur Olland.

Zonnepark En Schapenwei