Meekoppelen met de energietransitie
Vaak zijn plannen voor zonnevelden en zon op dak prima te koppelen aan andere plannen. Dat maakt ze bijvoorbeeld nog duurzamer, beter aanvaardbaar voor omwonenden of rendabeler.
Een poster en onderstaande interviews brengen in beeld waar die meekoppelkansen liggen.
klik op de afbeelding om de poster te downloaden

Koppelkans Asbestsanering
Het klinkt zo logisch, de sanering van agrarische asbestdaken financieren met zonnepanelen op het nieuwe dak. Toch loopt het geen storm met de sanering van staldaken, zeker nu de wettelijke verplichting is weggevallen om alle asbest voor 2024 te saneren. Het is veel rompslomp en vooral bij de lastigere daken is het moeilijk rendabel te krijgen. Maar Univé, coöperatief verzekeraar met veel agrarische klanten, doet het toch. Jan-Willem Bolhuis, propositiemanager bij Univé, legt uit waarom het hun wel lijkt te lukken.

Koppelkans Tuinbouw: Frambozen onder zonnepanelen
Zonne-energieontwikkelaar GroenLeven en frambozenteler Piet Albers in Babberich hebben twee jaar lang een succesvolle proef gedaan met de teelt van frambozen onder zonnepanelen. Willem de Vries van GroenLeven: “Met deze proef willen we uitzoeken hoe we een businesscase kunnen realiseren, waar zowel de teler als wij enthousiast over zijn.”

Koppelkans Parkeren: Parkeren onder zonnepanelen
Toen er bij het kantoor van Alliander in Duiven plannen voor vernieuwbouw waren in 2014, was de opdracht: energieneutraal of zelfs energiepositief, en duurzaam. De inschrijvende partijen mochten daar hun eigen invulling aan geven, vertelt Paul Wentink, manager real estate van Alliander. Verschillende partijen kwamen met de suggestie om de flinke parkeerplaats te overkappen met zonnepanelen. Zo geschiedde in 2015, en Alliander is er heel tevreden mee.

Koppelkans Water: Drijvend zonnepark Lingewaard
In het Gelderse Lingewaard is in 2018 het eerste drijvende zonnepark op het vasteland van Europa gerealiseerd. Op een ca. 3,25 hectare groot gietwaterbassin in tuinbouwgebied NEXT Garden drijft sindsdien een systeem met 6150 zonnepanelen. Het is een project van Coöperatie Lingewaard Energie, in samenwerking met tuinders en burgers.

Koppelkans Veeteelt: Schapen & zonnepanelen
Maarten D’hondt, coördinator van begrazingsbedrijf Kemp VZW, loopt met zijn Kempische heideschapen normaal op de hei en in andere natuurgebieden in de Belgische Kempen. Maar zijn kudde begraast ook al 8 jaar zonneparken op drie voormalige afvalstorten.

Koppelkans Recreatie & Educatie: Solar Park de Kwekerij
Sinds 2017 vormt Solar Park de Kwekerij een park voor de bewoners van Hengelo (Gld). Het zonnepark, opgezet in samenspraak met de gemeente Bronckhorst en buurtbewoners, levert met zijn bijna 7000 zonnepanelen genoeg energie voor 550 huishoudens. Daarmee was het het eerste grootschalige zonnepark in Nederland. En meteen een hele bijzondere.

Koppelkans Biodiversiteit: Zonnepark Moerdijk
Een zonnepark kan heel interessant zijn voor de biodiversiteit, vindt Klaas-Jan Wardenaar van landschapsontwerpbureau Smartland. “Het ligt er natuurlijk maar aan waar je het mee vergelijkt. Je moet het natuurlijk niet vergelijken met een natuurgebied. Maar vergeleken met een intensief landbouwgebied zijn er heel veel mogelijkheden voor biodiversiteit. Het waterpeil kan omhoog, je kunt zaadmengsels inzaaien, je gebruikt geen bemesting en bestrijdingsmiddelen.” Zo kan in ieder geval plaatselijk een halt worden toegeroepen aan de schrikbarende afname van insecten in het landelijk gebied. Zowel in soorten als in aantallen. Want die vormen ten slotte de basis van het ecosysteem waar weer veel vogels en vleermuizen van afhankelijk zijn.

Download hier de poster met links naar de verschillende voorbeelden.
Kent u ook een voorbeeld?
We blijven nieuwe voorbeelden verzamelen en delen. Heeft u een voorbeeld van een meekoppelkans (zon, wind of warmte), laat het weten via res@regioan.nl