Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

Drijvend Zonnepark Lingewaard

Drijvend Zonnepark Lingewaard

Voorbeeld meekoppelkans zon: zon op water

In het Gelderse Lingewaard is in 2018 het eerste drijvende zonnepark op het vasteland van Europa gerealiseerd. Op een ca. 3,25 hectare groot gietwaterbassin in tuinbouwgebied NEXT Garden drijft sindsdien een systeem met 6150 zonnepanelen. Het is een project van Coöperatie Lingewaard Energie, in samenwerking met tuinders en burgers.

Het drijvende zonnepark wekt jaarlijks zo’n 1825 MWh aan groene stroom op, goed voor ongeveer 600 huishoudens. De stroom wordt afgenomen door Energy Trading Company (Huismerk Energie), die het als groene stroom levert aan haar klanten. Tot het najaar van 2019 was het Drijvend Zonnepark Lingewaard het grootste drijvende zonnepark van het vasteland van Europa.

Opbrengst volgens prognose

Frans van Herwijnen, een van de initiatiefnemers van de Coöperatie Lingewaard Energie, is nog altijd enthousiast over het drijvende park. “De opbrengst is volgens prognose, zelfs iets meer vanwege de vele zonnestraling dit jaar. We hadden wel te maken met een inzakking van de stroomprijs dit voorjaar, maar die is inmiddels gelukkig iets bijgetrokken.”

Van Herwijnen merkt dat er veel belangstelling is voor drijvende zonneparken. “We krijgen met regelmaat verzoeken om informatie van mensen die er ook een willen realiseren.” Ook zelf hebben ze plannen voor nieuwe drijvende panelen. “We hopen op het Zwanewater, een zandwinplas bij industrieterrein Looveer in Huissen (Lingewaard) twee ronde drijvende zonnevelden te realiseren, die meedraaien met de zon. De plas ligt in het zoekgebied van de RES, dus we hebben goede hoop dat dat gaat lukken.”

> Meer info over Drijvend Zonnepark Lingewaard

> Een uitgebreid artikel met ervaringen en tips voor andere initiatiefnemers is te vinden op Hier Opgewekt.

> Meer koppelkansen