Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

Een zonnepark op een vuilstort

Zonnepark Vuilstort Fortdepolfase3

“In 2018 zijn we begonnen met één van de eerste zonneparken op een vuilstort in Nederland”, vertelt Wieger van der Spek van Solarfields. “De beheerder van AVRI Geldermalsen had de mogelijkheid al laten onderzoeken en via een aanbesteding zijn wij vervolgens geselecteerd om de bouw en het onderhoud te verrichten. In 2020 kwam daar nog een zonnepark op vuilstort Fort de Pol in Zutphen bij. Het is mooi om te zien dat afval ook een bijdrage kan leveren aan de energietransitie!”

Als producent van duurzame energie ben je altijd op zoek naar geschikte locaties, vertelt Van der Spek. “Bij voorkeur doen we dit op locaties die ook een andere functie bekleden. Sinds duidelijk is dat de gaskraan dicht moet, zijn we in gesprek met gemeenten of ze grond hebben waar ze niks mee kunnen. Baggerdepots en vuilstortlocaties zijn daar mooie voorbeelden van.”

Gesealde vuilstort

Er zijn nog enkele vuilstorten in ons land die actief worden gebruikt, maar de meeste zijn inmiddels inactief. Om te voorkomen dat regenwater de grond en het bodemwater vervuilt, wordt een vuilstortlocatie eerst ingepakt en geseald met speciale folie. Daarop komt een beschermlaag, en kan de berg voor nieuwe doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor recreatie, maar vaak zijn beheerders nog op zoek naar een andere duurzame bestemming. Van der Spek: “Bij veel beheerders is zonne-energie al wel in beeld, maar lijkt het een ingewikkeld project. Naast onderzoek naar de mogelijkheden heb je ook te maken met omwonenden, gemeentelijk beleid, vergunningen en subsidies. Nog los van de uiteindelijke bouw en het onderhoud.”

Bouw en onderhoud van een zonnepark op een vuilstort gaan overigens net wat anders dan op bijvoorbeeld landbouwgrond. “Vanwege de speciale folie kun je niet te diep de grond in met je stalen frame. Daarom maken we in veel gevallen gebruik van betonnen fundamenten. Omdat de vuilstort nog ‘werkt’, zal er altijd zetting plaatsvinden, zodat de panelen iets kunnen wegzakken. Daarom moet je zorgen dat de stellages verstelbaar zijn. Wij monitoren jaarlijks met een drone hoe het ervoor staat. Overigens zien we het ook aan de prestaties van het zonnepark wanneer er een significante zetting plaatsvindt.”

Betonnen voet

Bij het eerste zonnepark op een vuilstort, in Geldermalsen, zijn de betonnen voeten nog duidelijk te zien. “In Zutphen hebben we die onder de grond weggewerkt zodat het er mooier uit ziet. Er zijn ook andere oplossingen zoals het werken met een immobilisaat. Dit is een mengsel van (afval)stoffen en een bindmiddel, dat werkt als een fundament. Door al deze ontwikkelingen leren ook wij iedere dag bij.”

Dat de zonnepanelen in het zicht staan op zo’n bult, is volgens Van der Spek vaak geen probleem. In Geldermalsen staat het zonnepark pal aan de A15. “Met een speciale coating zorgen we dat auto’s geen last hebben van de schittering. Bovendien vindt de gemeente het juist goed om te laten zien dat ze met duurzame energie bezig zijn. En dan lopen er ook nog schapen onder de panelen. Ook is op beide locaties zonne-energie gecombineerd met windmolens. Een mooi voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik!”

Video over de bouw van zonnepark AVRI:


> Meer koppelkansen