Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

Frambozen onder zonnepanelen

Frambozenonderzonnepanelen Klein

Voorbeeld meekoppelkans zon: tuinbouw

Zonne-energieontwikkelaar GroenLeven en frambozenteler Piet Albers in Babberich hebben twee jaar lang een succesvolle proef gedaan met de teelt van frambozen onder zonnepanelen. Willem de Vries van GroenLeven: “Met deze proef willen we uitzoeken hoe we een businesscase kunnen realiseren, waar zowel de teler als wij enthousiast over zijn.”

Voorkomt een berg plastic

Frambozentelers gebruiken normaal zogenaamde ‘teeltondersteunende voorzieningen’, ofwel een foliedak boven de frambozen. Die houden regen, storm, hagel en te felle zon tegen. “Het idee is dat zonnepanelen die functie ook kunnen vervullen, en misschien nog wel beter”, vertelt De Vries. “Die foliedakjes gaan maar een paar jaar mee. Ze moeten elk jaar weer aangespannen worden, en gaan op een gegeven moment scheuren en verkleuren. Dan leveren ze een hele berg afvalplastic op. Ook sneuvelen ze nog wel eens bij een storm. Terwijl deze panelen minstens 25 jaar blijven staan.”

Een ander voordeel is het microklimaat onder de panelen. “In de afgelopen hete zomer bleek dat het bij tropische temperaturen onder de panelen veel aangenamer is dan onder folie. Dat is beter voor de frambozen en prettiger voor de plukkers.”

Optimale opbrengst aan energie én frambozen

Er is geëxperimenteerd met het type zonnepanelen. “We hebben bekeken wat de opbrengst is onder ‘gewone’ zonnepanelen, die dus helemaal lichtdicht zijn, onder deels lichtdoorlatende zonnepanelen, en onder folie. Hoe goed doen de frambozen het onder verschillende omstandigheden, en hoeveel energie levert het op? De conclusie is dat de optimale opbrengst van frambozen én zonne-energie ligt bij panelen die bijna 50% licht doorlaten.”

Uiteraard levert zo’n paneel minder stroom dan een gewoon paneel, en het aanleggen van de panelen op een hoog onderstel is duurder dan een gewone zonneweide. Ook is de frambozenoogst iets kleiner dan onder folie. Maar omdat het met gesloten beurzen gebeurt, kan het tóch uit. GroenLeven hoeft geen grond te pachten, en de frambozenteler hoeft niet elke paar jaar nieuwe foliedaken te installeren. Dat weegt aan beide kanten op tegen de minderopbrengsten. “Zo hebben we allebei een businesscase op hetzelfde stuk land.”

De Vries ziet volop kansen voor meer teelt onder zonnepanelen. “Er zijn al meer frambozentelers geïnteresseerd, en we gaan ook proeven doen met andere fruitsoorten die tegen beschaduwing kunnen, zoals rode en blauwe bessen, bramen en aardbeien. Wij zien hier zeker toekomst in!”


> Meer informatie op de website van Groen Leven

> Artikel en video in De Gelderlander

Meer weten? Bel of mail Willem de Vries van GroenLeven: 0513-250587, willemdevries@groenleven.nl

> Meer koppelkansen