Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

Park voor mensen en zonnepanelen

Zonnevelden Educatie

Voorbeeld meekoppelkans zon: recreatie en educatie

Sinds 2017 vormt Solar Park de Kwekerij een park voor de bewoners van Hengelo (Gld). Het zonnepark, opgezet in samenspraak met de gemeente Bronckhorst en buurtbewoners, levert met zijn bijna 7000 zonnepanelen genoeg energie voor 550 huishoudens. Daarmee was het het eerste grootschalige zonnepark in Nederland. En meteen een hele bijzondere.

Bijzonder is bijvoorbeeld dat het hele park dagelijks vrij toegankelijk is. Kinderen kunnen er spelen, mensen kunnen er wandelen, er zijn moestuintjes en bijenhotels. Voorzitter Gaby Koenders: “We merken dat het park nog steeds meer gebruikt wordt. We zien er vooral heel veel mensen wandelen. Groepjes vriendinnen, ouders met kinderwagens, en vooral heel veel kinderen.”

Een belangrijk doel van het park is ook meer biodiversiteit. “Zo hebben we nu een nestje torenvalken!” Maar vooral is het een plek waar duurzame energie wordt opgewekt. “We kunnen hier laten zien dat mensen daar geen hinder van hoeven te ondervinden, maar dat ze er zelfs veel plezier van kunnen hebben.” Het park wordt gerund door vrijwilligers. “Het blijft wel een uitdaging om genoeg vrijwilligers te vinden. Maar de vaste crew is heel enthousiast.”

Het park is landschappelijk ontworpen, zonder industrieel ogend hek eromheen. Zo zijn er allerlei landschapselementen, en bijvoorbeeld een wadi. En het leuke is dat het park nog steeds mooier wordt. “Een van de buurtbewoners heeft een imkeropleiding gevolgd, en die heeft onlangs een aantal bijenkasten in het park gezet.”

Er is veel belangstelling van buiten voor het concept. “We krijgen bijna dagelijks mensen op bezoek: groepjes burgers, wethouders, professionals. We moeten dan wel vertellen dat je ons project niet een-op-een naar een ander plek kunt kopiëren. Niet alle kosten kun je financieren uit de opbrengst van de panelen. De provincie heeft ook bijgedragen. Maar we hebben zeker wat in gang gezet!”

> Meer informatie

> Meer koppelkansen