Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

Parkeren onder zonnepanelen bij Liander

Zonnevelden Parkeren

Voorbeeld meekoppelkans zon: parkeren

Toen er bij het kantoor van Liander in Duiven plannen voor vernieuwbouw waren in 2014, was de opdracht: energieneutraal of zelfs energiepositief, en duurzaam. De inschrijvende partijen mochten daar hun eigen invulling aan geven, vertelt Paul Wentink, manager real estate van Liander. Verschillende partijen kwamen met de suggestie om de flinke parkeerplaats te overkappen met zonnepanelen. Zo geschiedde in 2015, en Liander is er heel tevreden mee.

“Een paar jaar jaar geleden was hier nog niet zo veel ervaring mee”, vertelt Wentink. “We hebben daarom eerst een proefconstructie gemaakt, om te kijken naar de helling, de afmetingen en of er twee auto’s onder pasten. Na enige aanpassingen is toen de hele parkeerplaats overkapt.” Dat levert niet alleen energie op voor het kantoor. “Het mooie is dat in de zomer de auto’s veel koeler blijven. Dat scheelt ook een hoop energie die anders in de airco was gaan zitten.”

Stroom voor het hele kantoor

De zonnecarport functioneert prima. Samen met de zonnepanelen op het dak van het gebouw kunnen ze het hele kantoor van energie voorzien. Echte minpunten zijn er eigenlijk niet, of nauwelijks. “Nou ja, in de praktijk blijkt de constructie wel geschikt voor twee auto’s, maar het is wat aan de krappe kant. Je moet wel een beetje kunnen parkeren, zeg maar. Dus er ontstaan wel eens wat krasjes of deukjes.”

Maar afgezien daarvan bevalt de zonnecarport heel goed. “We realiseren dit nu ook bij andere kantoren. We merken overigens wel dat het per gemeente verschilt of ze zo’n carport als gebouw beschouwen of niet. Het is altijd goed om daarover in gesprek te gaan. Maar onze ervaring is dat de meeste gemeenten graag meewerken, omdat ze ook een duurzaamheidsopgave hebben. In Duiven hebben we echt willen laten zien dat het kan, en we hebben heel wat rondleidingen gegeven. Dus we dienen graag als voorbeeld!”

> Meer koppelkansen