Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Sluit notificatie
Menu

Schapen en zonnepanelen

Schapen en zonnepanelen

Voorbeeld meekoppelkans zon: veeteelt

Maarten D’hondt, coördinator van begrazingsbedrijf Kemp VZW, loopt met zijn Kempische heideschapen normaal op de hei en in andere natuurgebieden in de Belgische Kempen. Maar zijn kudde begraast ook al 8 jaar zonneparken op drie voormalige afvalstorten. “Er werd een zonnepark ontwikkeld vlakbij mijn toenmalige werkplek. Ik had opgevangen dat in Duitsland en Engeland al op diverse plekken schapen onder zonnepanelen liepen, dus toen heb ik eens wat artikelen daarover opgezocht, en daarmee ben ik naar het bedrijf gegaan dat ermee bezig was. Die voelden er wel wat voor.”

De afvalstorten zijn erg rijk aan reliëf en liggen vol stenen, waardoor maaien haast niet te doen is. Schapen zijn dan een goede oplossing. D’hondt wordt dan ook betaald om zijn schapen er te laten grazen, en zijn schapen doen het prima onder de zonnepanelen. “Ik heb eigenlijk nooit problemen dat schapen zich bezeren aan de panelen ofzo. Eén keertje maar in al die 8 jaar, toen er eentje schrok van de hond en opzij sprong tegen een rand, had die een wond, maar verder gaat het prima.” Terwijl de installateurs geen speciale aanpassingen hebben gedaan voor de schapen.

“Inmiddels begrazen we nog meer sites, samen 24 hectare, en daar zijn beide partijen heel tevreden over.” Voor hem past het prima in zijn begrazingsschema. “Ik kan er al vroeg in het voorjaar terecht, als er op de hei nog niet voldoende te eten is voor de schapen. Ook kunnen ze er in de kerstvakantie twee weken staan, zodat we het zelf een beetje rustig aan kunnen doen. En in de zomer kunnen we er terecht met onze lammeren. Het zonnepark is namelijk helemaal omheind.”

> Naar de website van begrazingsbedrijf Kemp VZW

> Meer koppelkansen