Publieksversie
Wat zijn de energieplannen van Regio Arnhem Nijmegen? Deze 8 afbeeldingen geven u een snel overzicht. Deze publieksversie hoort bij het concept bod RES.

In 2050 willen we alleen nog schone energie gebruiken. Daarvoor gaan we op zoek naar nieuwe, schone energiebronnen. Zo houden we onze omgeving gezond en leefbaar voor onze kinderen en kleinkinderen. Dit doen we als gemeente niet alleen, we werken samen met onze buurgemeenten van de Regio Arnhem Nijmegen. Elke regio in Nederland maakt zijn eigen energieplan, de Regionale Energiestrategie (RES).

Op dit moment is een klein percentage van alle energie die we in Regio Arnhem Nijmegen gebruiken schoon (opgewekt zonder CO2-uitstoot). We gaan voor 50% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990, en in 2050 moet al onze energie schoon zijn. Dat betekent dat we op zoek moeten naar nieuwe plekken om schone energie op te wekken, ook in de regio waar wij wonen en werken. In de RES staat beschreven hoe we dat gaan doen.

Schone elektriciteit komt bijvoorbeeld van zonnepanelen op daken, zonnevelden of windmolens. En vergeet warmte niet: nu gaat nog veel warmte van fabrieken verloren. Die kunnen we ook opvangen en onze huizen ermee verwarmen via een warmtenet. Daarnaast blijven we ook zoeken naar nieuwe technologieën, want wie weet ontdekken we manieren die nog schoner zijn! Misschien blijkt waterstof een goede brandstof, of lukt het om op grote schaal warmte uit de aarde te gebruiken.

Op meerdere locaties in onze regio zijn al zonnevelden. Die zorgen voor een deel van de elektriciteit die we nodig hebben, maar dat is nog niet genoeg. Daarom zoeken we naar meer plekken. Boeren, natuurorganisaties, wijkverenigingen, ondernemers, energiecoöperaties en inwoners denken mee: welke locaties zijn wel of niet geschikt? Op deze kaart van energieregio Arnhem Nijmegen zie je op welke locaties zonnevelden kunnen gaan komen.

Het liefst leggen we eerst de daken vol zonnepanelen, voordat we zonnevelden aanleggen. Daarmee sparen we het landschap. Maar helaas is er in Nederland nog geen wet die eigenaren van grote daken kan dwingen om zonnepanelen te plaatsen. En al zouden we alle daken vol kunnen leggen, dan nog wekken we niet de hoeveelheid elektriciteit op die we verbruiken. Zonnevelden zijn dus nodig, naast de beschikbare daken.

Windmolens leveren heel veel elektriciteit. 1 Grote windmolen levert evenveel elektriciteit als een zonneveld van 23 hectare. Natuurlijk vallen windmolens wel op en je kunt er last van hebben. Daarom komen windmolens niet zomaar overal en denken we daar zorgvuldig over na. Maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners denken mee. Op deze kaart zie je waar er gekeken wordt naar ruimte voor windmolens.

Veel mensen koken al elektrisch, en over een paar jaar doen we dat allemaal. Ook gaan we onze huizen niet langer met aardgas verwarmen. We stappen over op andere bronnen die geen CO2 uitstoten. Zo kun je warmte uit de grond halen, uit de lucht, of van bedrijven die juist warmte over hebben. Die warmte kan via buizen naar de huizen worden gebracht die bij die bedrijven in de buurt staan. Dat heet een warmtenet. Deze afbeelding uit ons regionale energieplan (de RES) laat zien waar dat zou kunnen in onze regio.

De gemeenten horen graag de mening van inwoners over het energieplan van Regio Arnhem Nijmegen. Kijk op de website van jouw gemeente voor de mogelijkheden om mee te praten over de energietransitie.
Wil je het volledige energieplan lezen? Ga dan naar de online omgeving met het concept bod RES Arnhem Nijmegen.